Читај ми!

Алто Градименто из Алибунара

Италијанска фирма "Алто Ест" отворила је у Алибунару фабрику женске обуће. Посао је добило 130 радника чија је просечна плата око 24.000 динара, а већина њих морала је да се преквалификује.

Од 20.000 становника општине Алибунар, око 3.000 их је без посла. Свако ново радно место је драгоцено, а од почетка ове године, захваљујући инвеститору из Италије запослено је 130 радника.

Фабрика обуће "Алто Ест" из Анконе одабрала је Алибунар за отварање нових погона, јер овде је већ постојала сва неопходна инфраструктура за овакву врсту посла.

Јон Магда представник предузећа "Алто Градименто" каже да Италијани планирају да из Румуније у нашу земљу преселе и остатак производње.

"Они желе да из наше земље извозе у Русију око 200.000 пари обуће и тренутно су у преговорима са неколико градова око прављења бесцаринске зоне", каже Јон Магда.

У Алто Есту тренутно је запослено 130 радника чија је просечна плата око 24.000 динара. Већина њих је морало да се преквалификује.

Нада Танасковић каже да јој овај посао много значи иако је мала плата, јер без посла је и сваки динар јој добро дође, а њена колегиница Розалија Чернак напомиње да је Алибунар мала и неразвијена општина у којој посао не може да се бира.

У фабрици обуће највише је преквалификованих радника, јер на тржишту рада нема довољно обућара. Месечно би требало овде да се направи око 15.000 пари женске обуће, али за сад запослени успевају да испуне 50 одсто од планиране производње.

Јонел Туркоане, директор фабрике се нада да ће временом и радници постати продуктивнији.

"Није добро што је већина радника неквалификована за посао који обавља, али такво је тренутно стање на тржишту рада и морамо да се сналазимо. Довозимо људе из Дебељаче, Банатског Новог Села и Панчева, јер у нашој средини не можемо да пронађемо довољно квалитетних радника", каже Туркоане.

До краја године овде планирају да запосле укупно 250 људи и биће им потребни и обучени радници и из околних места у Јужном Банату. Италијани производе око 700 модела женске обуће која ће се ускоро продавати и у Алибунару по фабричким ценама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи