Читај ми!

Награда "Лаза К. Лазаревић"

Саша Стојановић из Лесковца и Миленко Пајић из Пожеге добитници су овогодишње награде за најбољу необјављену приповетку "Лаза К. Лазаревић". Награде су уручене у шабачком Културном центру.

Награду за најбољу необјављену приповетку на српском језику ове године добила су двојица аутора: Саша Стојановић, доктор ветеринарске медицине из Лековца, за приповетку "Крај револуције" и Миленко Пајић из Пожеге, за "15:25 повратак". 

Награда која носи име славног српског приповедача додељена је у шабачком Културном центру двадесети пут.

Саша Стојановић је до сада објавио три романа, пише и драме и монодраме, а приповетка је, како каже, за њега увек била посебан изазов:

"Награда је, пре свега, велики комплимент зато што се ради о родоначелнику модерне психолошке приповетке. Посебно ми је драго што сам награду освојио причом Крај револуције, у којој сам пробао да кроз неколико ликова из те револуције направим и профил сличан ономе који би у данашње време имао Лаза Лазаревић."

Награђени аутори у својим приповеткама, како кажу чаланови жирија, говоре о несавршеном свету са аутентичним алузијама.

Примајући признање, Миленко Пајић, награђен је за приповетку "15:25 повратак", рекао је да је задовољан што је добио награду јер Лазу Лазаревића сматра учитељем, претечом и мајстором приповедања:

"Према томе, ми као његови наследници имамо шта да научимо, а имамо шта и да кажемо."

Директор Шабачког културног центра Милош Тојић каже да је циљ књижевне награде за савремену необјављену српску приповетку "Лаза К. Лазаревић" да се настави традиција и очува та помало запостављена форма.

Шабачки Културни центар сваке пете године објављује награђене приповетке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи