Читај ми!

Пази где седаш

У шабачком Народном музеју отворена је изложба столица, од троножаца коришћених у 19. веку до савремених и уметничких радова.

На изложби "Пази где седаш" у шабачком Народном музеју изложено је шездесетак столица, међу њима и троношци из деветнаестог века. Те столице су, одолевајући и времену и новим стиловима, задржале своју аутентичност.

Посебно место у галерији има епископска столица, израђена од дрвета и коже са резбареним наслоном.

Епископска столица је, како каже ауторка изложбе Татјана Марковић, по одобрењу владике шабачког Лаврентија, из олтарског простора пренета у музеј. "Наредни дани су јединствена прилика да је виде посетиоци изложбе у галерији Народног музеја."

Изложба је и прилика, каже један од посетилаца Влада Ђинић из Шапца, да се види како један обичан предмет може бити интересантан и изведен на различите начине.

Међу изложеним експонатима је и столица председника Судског већа из прве половине 20. века, столице сликара Милића од Мачве, књижевника Јанка Веселиновића.

Столица Степе Степановића потиче из села Липолиста, објашњава историчарка  Светланка Милутиновић, из куће из које је Степа Степановић седео и командовао Церском битком, августа 1914. године.

У музеју у Шапцу изложене су и столице академског вајара Вукашина Гикића из Новог Сада које су обликоване сенкама, светлом и различитим материјалима, од дрвета до месинга и плексигласа. Иако је реч о скулптурама, и оне имају исту намену – да после шетње по галерији посетиоци седну и одморе се.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи