Читај ми!

Дани словенске писмености

У Руми се одржавају „Дани словенске писмености", седмодневна манифестација која повезује свих дванаест словенских народа.

Током седам дана, у организацији Градске библиотеке „Атанасије Стојковић" у Руми, биће приређени бројни програми посвећени Ћирилу и Методију и ширењу писмености међу Словенима.

Почеци словенске писмености нераскидиво су повезани са радом браће Ћирила и Методија из околине Солуна, у деветом веку.

Језик Словена научили су од македонских Словена из околине Солуна, а мисионарски рад започели су у Моравској 863. године. Стиче се утисак да је њихов рад неправедно запостављен у нас, а да нам памћење досеже углавном до Вука Караџића.

Ћирило и Методије су, на молбу моравског кнеза Растислава, започели свој мисионарски рад, служили црквену службу и проповедали хришћанство на словенском језику.

За потребе тог рада  створили су и писмо.  "Света браћа су препознала то и дипломатски су ту лепоту украсили и учинили доступном свима", каже јереј Ратко Голубић, архијерејски намесник румски.

Рад Ћирила и Методија изазвао је отпор латинских културних и верских личности, који су сматрали да кришћанство треба проповедати само на латинском, грчком или хебрејском.

"Дани словенске писмености " у Руми треба да повежу нити словенских народа, које су испрекидане у историјским приликама и неприликама и да укажу на допринос словенске културе светској баштини.

"Од Достојевског, Толстоја, Меше Селимовића, Његоша, Иве Андрића, сви они красе баштину укупног човечанства, не само европског", рекао је Жељко Стојановић, директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" у Руми.

Словенска писменост се из Бугарске, са прихватањем хришћанске вере, ширила даље међу припадницима словенске групе народа. И данас је тако, рекао је Њ.е. Ангел Димитров, амбасадор Бугарске у Србији, који је  отворио манифестацију у Руми. Он је нагласио да је савремена Европа богата културним различитостима и да је бугарска ћирилица такође део те Европе.

У време бројних економских и политичких прилика или неприлика, језик је оно што народ чини живим, а чистота језика каква је словенска, одражава се у чистоти народа - чуло се на "Данима словенске писмености" у Руми.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи