Читај ми!

Лице и наличје српског позоришта

Највећи проблем српских позоришта је недовољно новца, посебно оних ван Београда. Публика једина није на губитку, јер је продукција тих позоришта много боља од незавидне финансијске ситуације у којој успевају да, већ годинама, стварају изузетне представе.

Представа "Ниш експрес" Народног позоришта из Ниша, одлуком стручног жирија, проглашена је за најбољу представу на 48. фестивалу професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић", који је протеклог викенда завршен у Пироту. Поред уживања у представама разговарало се и о проблемима српских позоришта.

Одличне представе, из вечери у вече, препуна сала Народног позоришта, дивна публика, аплаузи лице је тринаест професионалних позоришта Централне Србије.

Редитељка Јелена Богавац каже да је налачје сваког фестивала и сваке куће, која се бави позоришном продукцијом, низак економски стандард на који смо спали:

"Последњих петнаестак година, колико сам у позоришту, чини ми се да никада није била толико тешка ситуација."

Спасоје М. Живановић, позоришни критичар каже да се и са малим средствима, већ дуги низ година, праве врло репрезентативне представе, које, како каже, не мали број пута, излазе из оквира Србије.

Тијана Караичић, глумица из Ужица, сматра да је данас најтеже младим људима који завршавају академију: "Тешко је добити посао, ја још увек радим као хонорарац и играм још једну представу у суботичком позоришту."

И редитељи и глумци кажу да театар мора имати значајнију улогу у српском друштву. Редитељ Небојша Брадић каже да позориште, уз образовање, има важну улогу у друштвеном систему.

"Мислим да је ту у ствари, један велики проблем, који би се решио када би држава и Министарство културе направили прави план", рекла је председница Заједнице професионалних позоришта Србије, Биљана Вујовић.

Продукција српских позоришта много је, како кажу, боља од њихове незавидне финансијске ситуације.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи