Читај ми!

Немар узрок поплава

Нерегулисани ток Кутинске реке и стари мост који спречава отицање воде, главни су узроци прошлонедељних поплава у општини Гаџин Хан, кажу стручњаци "Србијавода".

Кутинска река поплавила је око 100 хектара обрадивог земљишта и десетак кућа у општини Гаџин Хан. Овогодишњи род је на поплављеним њивама уништен, а мештани кажу да се слична ситуација понавља сваке две-три године.

Вода се брзо повукла, али Кутинска река у највећем делу нема регулисан ток, што је још један од разлога за њено изливање. У општини Гаџин Хан урађен је елаборат за регулацију дела тока, која би коштала око пет и по милиона динара, али то, кажу, није у њиховој надлежности.

Председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић каже да се ради о релативно малим средствима које треба издвојити за регулисање тока Кутинске реке:

"Дешава да се река излије сваке друге године, па плаћамо надокнаду штете људима на шта се утроше много већа средства него да се регулише водоток."

За поплаву је, како кажу, делимично "крив" и мост у нишком насељу Никола Тесла, неколико километара низводно од Гаџиног Хана, који је због поплава рушен већ неколико пута.

"Мост онемогућава нормално отицање већине воде, ствара загушења, и при сваком наиласку већих вода, без потребе се подиже ниво воде узводно и долази до изливања", објашњава Стеван Стојановић, шеф радне јединице "Јужна Морава" ЈВП "Србија воде".

Иако није у оперативном плану Србија вода за одбрану од поплава, Кутинска река, ипак је у надлежности тог водопривреног предузећа, али новца за регулацију њеног тока, како кажу, нема, јер не спада у приоритете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи