субота, 19.05.2012, 22:06 -> 22:18
štampajБанатска кухиња у музеју
Тема овогодишње Ноћи музеја у Кикинди је храна. Банатској кухињи, и свему што уз њу иде, посвећено је девет изложби и манифестација.
Изложба „Банатска храна" у кикндском Народном музеју открива утицаје страних кухиња на локалну, пре свега, турске, немачке и мађарске кухиње.
„Док сам јео бели лебац" назив је изложбе фотографија кикиндских млинова, дамфила и суваче, али и сликовита прича о производњи хлеба и пољопривредним машинама из прошлости.
Једна од музејских сала окићена је платненим, везеним дозидницама, „куварицама". Ту су изложени и стари кувари из музејских и приватних збирки.
Под интригантним називом „Зарђала кашика" крије се изложба старог посуђа, сервиса за ручавање, есцајга и малих кућних апарата који су коришћени за припрему хране.
Најчувенијем мокринском бренду - мокринском сиру - посвећена је поставка „Сировита варош". Фотограф и репортер Аладин Бакхит представио је серију фотографија о диснотору са називом „Кожурица".
Најбољи светски кувари, занимљива и егзотична јела из целог света, постављени су у ходнику музеја , под називом „Топ 10".
Нису заборављени ни најмлађи. За њих су, под радним називом „Фудић" организоване уметничке радионице прављења колажа од амбалаже за храну и уметничких слика шаблонима од кромпира, направљени су и сендвичи и организован квиз познавања хране коју једу.
У дворишту музеја, посетиоци по популарним ценама могу да пробају локалне специјалитете прављене на лицу места, као што су гулаш и фиш-паприкаш, гибанице и штрудле.
За Ноћ музеја у Кикинди деца до седам година не плаћају улазницу, за оне до 25 година улаз кошта 50, а за све остале 100 динара.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар