Читај ми!

Цех плаћају угоститељи

Угоститељи у Кикинди тешко подносе економску кризу. Поред умањеног промета, бројних такси и пореза, власници ресторана суочени су и са проблематичним гостима који избегавају плаћање рачуна.

Иштван Патаки, који се угоститељством бави скоро тридесет година, каже да никад није било теже, а у последње време ненаплаћени кафански рачуни постали су му ноћна мора.

"Дођу гости, направе већи рачун, потпишу вирман и више се не појављују", каже Иштван Патаки. "Они се правдају да су у блокади или их више нема. Када видим колико коштају адвокатске услуге и судске таксе, онда је јефтиније дићи руке и заборавити те рачуне."

Са истим проблемом суочава се и петнаестак угоститељских објеката у Кикинди где се, поред пића, служи и храна.

Угоститељи припреме, послуже и - плате

Предраг Ружић из мотела "Ловац", такође каже да је проблем вирманска наплата, јер се, како каже, неки рачуни не наплате по годину или две, а некад се и сторнирају: "Ми морамо на време да платимо ПДВ, доспеле обавезе, радну снагу и остало."

Има случајева да се, под разним исприкама, избегава чак и плаћање прославе поводом крштења детета у ресторану, а дешава се и да ново руководство у фирми не признаје кафанске рачуне, "репрезентацију" претходника, а нису ретки, како кажу, ни они који једноставно, након гошћења, побегну.

Полицијски инспектор Полицијске управе у Кикинди, Зоран Сивачки, објашњава да, уколико полицијска патрола констатује да је неплаћени рачун испод 15.000 динара онда се угоститељски радник упућује да своје право оствари путем приватне тужбе, а ако је рачун изнад поменуте суме онда се, како каже, подноси одговарајућа кривична пријава.

Кад се све сабере и одузме испада да се угоститељски занат више и не исплати. Запослити неког да стражари крај врата и другога да утерује дугове, још би био један у низу намета угоститељима, поред свих оних који су им већ законски наметнути.

Остаје им, како кажу, само да се надају повратку срећних времена, породичних ручкова и разних других светковина које су се славиле у ресторанима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи