Читај ми!

Услови скромни, резултати врхунски

Државни рекорд, две златне и једна бронзана медаља најновија су одличја књажевачких дизача тегова, у дисциплини бенч прес. Иако вежбају у теретани од само 18 квадрата, у више него скромним условима, за само неколико година постали су најуспешнији клуб у држави.

На Меморијалном купу "Шкрба Жељко" у Београду, у категорији до 93 килограма, књажевачки спортиста Бранислав Миленковић освојио је прво место, а јуниор Немања Петровић треће место у категорији до 125 килограма. У женској конкуренцији, Наташа Јанић поправила је лични и државни рекорд на 93,5 килограма и освојила прво место у категорији до 63 килограма.

За само неколико година колико постоји, Пауерлифтинг клуб „Књажевац" постао је најуспешније спортско друштво у том граду. Иако тренирају у скромним условима, чланови клуба кажу да су њихови успеси резултат истинске љубави према спорту и великог међусобног другарства.

Две стотине десет килограма у чучњу за загревање - припрема је вишеструког државног првака и балканског рекордера Далибора Илијића за обарање светског рекорда у тој дисциплини на Европском првенству у пауерлифтингу, које ће се одржати средином маја у Словенији.

Тренинг у теретани од само 18 квадрата. Услови за вежбање и више него скромни, а резултати врхунски - довољно да Књажевчани и званично буду најбољи пауерлифтинг клуб у држави.

Борба са екстремним тежинама и истраживање сопствених могућности изазов су и за женски део књажевачке екипе.

Једна од најмлађих такмичара у књажевачком клубу, деветнаестогодишња Милица Виденовић каже да је 2009. године почела да вежба како би дотерала сопствену тежину. Убрзо је постала и одличан такмичар:

„Почела сам озбиљније да тренирам и већ после неколико месеци отишла сам на своје прво такмичење. Било је то државно првенство у бенч пресу на коме сам освојила друго место."

Урош Никодијевић је прошле године оборио три државна рекорда у триатлону, а у марту ове године са Отвореног првенства Вршца вратио се као јуниорски рекордер и у бенч пресу:

„Надам се да ћу ускоро наступити и на неком већем такмичењу и да ћу оборити и неки већи рекорд. Једноставно желим да будем најбољи!"

Пауерлифтинг још нема своје место у Спортском савезу Србије

Иако Општина и њен спортски савез помажу клубу и омогућавају књажевачким пауерлифтерима да отпутују на такмичења, тај спорт како они истичу, у Спортском савезу Србије још није нашао своје место.

Далибор Илијић, који је и преседник књажевачког пауерлифтинг клуба каже да је Пауерлифтинг савез поднео кандидатуру за чланство у државној спортској организацији и да очекују позитиван одговор:

„Апелујемо и овако јавно, преко медија, да одговорни у Министарству за омладину и спорт и Спортском савезу обрате мало више пажње на наше захтеве. Имамо потенцијал, имамо веома квалитетне спортисте, светске прваке и будуђе европске прваке. Овај спорт с правом заслужује своје место у Спортском савезу."

Прилика за освајање нових међународних одличја биће и предстојеће европско првенство у Словенији. Од десет такмичара који ће тамо наступити као репрезентација Србије, четворица су чланови књажевачког пауерлифтинг клуба.

„Екстреман је то спорт, али је екстремна и наша жеља да у њему будемо успешни", каже Далибор Илијић док показује своја и клупска одличја, а потом и будућу вежбаоницу коју сами, већ неколико месеци, уређују чланови клуба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи