Како су рибокрадице однеле више од пет тона шарана из једног рибњака?

У рибњаку у Глогоњу, код Панчева, рибокрадице су начиниле велику материјалну штету. Однели су, са само једног језера, око 5 тона рибе. За починиоцима се трага, а утврђује се и на који начин су ушли у рибњак.

Према првим проценама запослених из само једног од 9 рибњака за неколико дана однето је више од 5 тона товљеног шарана и на тај начин причињена је штета од 2,5 милиона динара. Овде се плаше да има мање рибе и на осталим вештачким језерима:

“Риба се краде мрежом тзв. Барикудом. Ноћу улазе и постављају је полако, а касније се враћају. Рибу односе у џаковима и не могу они много одједном да однесу и за једну ноћ, али ако долазе сваку другу могу нас много новчано оштетити”, каже Маријан Четник, управник рибњака у Глогоњу.

Запослени су запленили велику мрежу коју су извадили из воде, али нису успели да открију риброкрадице. Полиција је обавила увиђај и очекује се званичан извештај:

“Они остављају видљиве трагове као што је оборена трска, туда пролазе, подижу жичану ограду испод које се провлаче, а налазили смо пар пута њихове мреже. Олакшан им је посао, јер је терен прекривен трском и није довољно прегледан, а они то вешто користе и успевају у томе што раде”, наводи Милан Свирчев, радник на рибњаку.

Ово није први пут да рибокрадице посећују рибњак, иако је место осветљено и обезбеђено видео надзором и зато ће овде сад ангажовати и професионалне чуваре.

“Крајњим напорима се трудимо да сачувамо, али велики је простор и ово је велики проблем, не само сад и код нас, већ у читавој Војводини већ последњих 30 година, а можда и дуже. Овим путем апелујем на државне органе да се позабаве овим проблемом”, наводи Маријан Четник, управник рибњака у Глогоњу.

Власник рибњака је претрпео велику штету, али сви су на губитку. Рибокрадице се морају открити и казнити, јер продајом шарана без плаћања пореза они подстичу сиву економију, а подједнаком су криви и сви који од њих без рачуна купују украдену рибу.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи