Читај ми!

Брига о старима у Мерошини

Од 14.000 становника општине Мерошина, више од трећине старије је од 65 година. Они ће, у склопу пројекта бриге о старима које спроводи Министарство рада и локалне самоуправе, добити неопходну помоћ и негу.

У Мерошини и околним селима много је времешних житеља који не могу сами да обављају кућне послове или да се старају о себи. Зато увек радо дочекају медицинске екипе и геронтодомаћице, које их обилазе два пута недељно.

Живка Тодоровић из мерошинског села Облачина каже да јој помоћ много значи, јер се тешко креће, а не може сама да иде лекару.

Десет геронтодомаћица, ангажованих преко Националне службе за запошљавање, свакодневно обиђе четрдесетак старачких домаћинстава. Једна од њих, Радинка Милосављевић, каже да има 30 година радног стажа и да јој свака година рада много значи да стекне услов за пензију.

Према речима психолога проблеми трећег доба најчешће су усамљеност, недостатак друштвених активности, смањене могућности за рад.

Општина Мерошина спада у групу старих општина јер, од укупно 14.000 становника, више од трећине има преко 65 година. Пад наталитета и одлазак младих у веће градове, у општини Мерошина оставља углавном старачка домаћинства. Општина због тога покушава да нађе начина да ова врста помоћи старима не престане са завршетком пројекта.

Председник општине Мерошина Слободан Тодоровић каже да ће се настојати да, прерасподелом средстава из буџета у 2013. години, овај пројекат уђе у редовну финансијску процедуру финансирања и да, како каже, настави да живи и наредних година.

Просечан становник Србије, по статистици, старији је од 41 године, што нашу земљу по старости ставља на пето место у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи