Читај ми!

Италија у Шумадији

Око четири хиљаде странаца стигло у Крагујевац са доласком "Фијата". У граду се све чешће може чути канцона, локали добијају италијанске називе, чак су и рекламе у излозима на италијанском језику.

Са италијанским Фијатом у Крагујевац је, осим новог аутомобила, стигло и око четири хиљаде странаца. Због великог броја Италијана, оживео је и угоститељски сектор. Хотелски капацитети су попуњени, а цене закупа станова су скочиле.

У Крагујевцу се све чешће може чути канцона, локали добијају италијанске називе, чак су и рекламе у излозима на италијанском језику. Новом амбијенту најлакше су се прилагодили угоститељи, а италијанска кухиња обавезна је готово у свим ресторанима.

Власник ресторана "Да Винчи" Александар Митровић каже да Италијани реагују добро и да су се врло брзо навикли, пошто нема никакве разлике у односу на храну коју су јели у Италији.

Сајт менаџер из Италије Ренато Ђордано је у Крагујевцу више од пола године и, како каже, заволео је град.

"Упознао сам много људи. Услуга је на врхунском нивоу. Изненађен сам квалитетом италијанске кухиње овде, али признајем да су ми се свидели и српски специјалитети. Многи говоре енглески и то је сјајно", истиче Ђордано.

Крагујевачки таксисти опет имају утисак да енглески баш и не лежи гостима из Италије. Некако се ипак споразумевају с њима и додају да је важно да има посла.

Таксиста Слађан Стевић наводи да су Италијани пристојне муштерије и да често користе такси услуге, али да, нажалост, немају праксу да остављају бакшиш.

Ипак, спремни су да издвоје више за комфор, што радује станодавце Крагујевцу. Новим, вишим ценама, задовољни су и у агнецијама за промет некретнина.

Ирена Стефановић из агенције за издавање станова објашњава да се скупље и боље опремљене некретнине највише траже. Туристичке организације за странце припремају посебне туре.

Директорка Туристичке организације Крагујевац Снежана Милисављевић истиче да су они до сада имало неколико група заинтересованих за водичке услуге.

Италијански на градским улицама више није изненађење. Нису реткост ни чешки, пољски, па чак и јапански језик. Са кооператнским фирмама Фијата, овде су привремено запослење нашли и радници из скоро целе Европе.

Већина "крагујевачких" Италијана ће ускоро спаковати кофере и отпутовати назад. Биће и оних који ће остати у Шумадији, попут оних који су овде отворили своје фирме.

Процењује се да ће до краја године, Крагујевац бити домаћин за око шест хиљада радника и стручњака из иностранства.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи