Читај ми!

Штете од града

Села Велику Дренову и Селиште, на левој обали Западне Мораве, 14. априла погодило је невреме праћено јаким градом. Колике је штете непогода причинила, знаће се до краја месеца, када општинска комисија завршава прикупљање података на терену.

Град величине ораха који је над Селиштем падао пола сата оштетио је кров на радионици Радољуба Вучетића и пластеник у којем се тог тренутка налазио.

"Срећом, ја сам отресао тај лед који се нагомилавао, тако да сам спречио да се пластеник сруши", каже Вучетић. "Ипак, лед га је избушио на више места."

Његове комшије имале су мање среће. Домаћинству Саше Продановића које се, као и већина других у Селишту бави калемарском производњом, град је оштетио половину од 30.000 воћних садница, уништио 30 ари засада црног лука и калемове.

"На парцели од 40 ари посађено је 50.000 садница. Требало је да буду прве категорије, а хоће ли после свега бити и треће тешко је рећи", објашњава Продановић. "Само на овој парцели штета је преко 20.000 евра, а укупна и дупло већа."

Да су произвођачи стигли да род, као и ранијих година, осигурају, последице би лакше поднели. Невреме их је, нажалост, предухитрило.

"Чекали смо само да прође Васкрс", каже Радица Стојковић. "Ко се надао граду? Уништено нам је око 80 одсто поврћа, краставац, лук, јагоде... Остаје нам само да тражимо неки кредит. Под камату, како мора, да би се издржала година ако може."

Невреме предухитрило и осигурање и стрелце

Општини Трстеник штете је до сада пријавило педесетак домаћинстава из Селишта и Велике Дренове.

Према речима Ивана Дубичанина, члана општинске комисије за процену штете, град је највише оштетио повртарске културе и младе саднице:

"Комисија ће примати захтеве за процену до краја месеца и обићи сваку парцелу. После 1. маја служба за пољопривреду Општине Трстеник обрадиће податке и тада ћемо тачно знати колике су штете и да ли ће се локална самоуправа за помоћ обратити Влади Србије и Министарству пољопривреде."

Да се невреме догодило само шест сати касније, последице би можда било мање јер је сезона одбране од града у Србији званично почела 15. априла.

"Појава града пре почетка сезоне одбране изузетно је ретка, а и када се догоди да падне најчешће је ситан и слабог интензитета", каже Александар Лазаревић, в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације, Крушевац. "Град ове јачине и величине на нашем подручју није забележен последњих тридесет година. Сада више нема бојазни јер су у пуној приправности 144 противградне станице."

За почетак сезоне, Радарски центар Крушевац добио је 730 противградних ракета, 110 више него лане, што је, кажу, сасвим довољно да стрелци са противградних станица делују на време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи