Читај ми!

Једно село, двадесет једно гробље

У селу Рударе код Куршумлије многе породице своје покојнике уместо на сеоском гробљу сахрањују на породичним имањима. Млади из ових крајева полако одлазе за послом у веће градове, а гробља остају запуштена и заборављена.

За одржавање гробља у селу Рударе код Куршумлије задужен је председник месне заједнице Душан Михајловић, у којој живи око две стотине становника. Њему је потребно неколико дана да обиђе сва сеоска гробља, јер их има двадесет једно.

Нека гробља је случајно открио, каже Михајловић, јер их годинама нико није обишао. Гробова има и у баштама, двориштима или испод омиљеног дрвета.

"Стари умиру, млади су отишли и оставили су село малтене пусто. Да не би ишли далеко, сами су, што ближе кући, оснивали гробља", каже Михајловић.

Иако су на месту предвиђеном за сахрањивање, крај цркве, гробна места бесплатна, већина мештана ту не сахрањује преминуле укућане.

Велика удаљеност између заселака основни је разлог што има толико гробаља, каже Михајловић.

"Никакав разлог није постојао да се оснивају нова гробља", сматра Мирослав Нешковић. "Ни завађе, ни нешто друго, а све је мање и народа било у крају, тако да не видим разлог зашто се то дешавало", каже Нешковић.

Мештани који нису желели пред камеру рекли су нам да су комшијске свађе, али и последње жеље преминулих разлог што на сваком кораку можете видети гробиште.

"Можда је менталитет такав, па се не слажу", каже историчар Радован Танасковић. "Па, кад се не слажу у овоземаљском животу, одлуче да се не слажу ни на оном свету."

И поред силних апела, надлежни су и даље немоћни да спрече овакво сахрањивање које, осим што отежава одржавање, може угрозити и животну средину.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи