Читај ми!

Нова нада српског шаха

Седмогодишња Маријана Билић, чланица шаховског клуба "Раднички" из Кикинде, таленат је какав се ретко виђа. Победом на 6. кадетском фестивалу Шаховског савеза Србије у Врњачкој Бањи, пласирала се на Европско првенство.

Маријана Билић је научила да игра шах са пет година, а за то је, како каже, најзаслужнија њена мајка која редовно прати шаховску литературу.

Код куће су редовни њени "окршаји" са три године старијим братом Миланком. Он признаје да ће сестра вероватно бити бољи шахиста од њега, мада за сада побеђују подједнако.

Родитељи прате Маријанине шаховске кораке, а мајка Мирјана каже да је Маријана талентована, да воли шах и да се они труде колико могу да јој помогну да напредује.

Брат и сестра Билић полазници су шаховске школе при кикиндском Шаховском клубу "Раднички", основаном 1956. године.

У Клубу кажу да одавно нису имали таленат као што је седмогодишња Маријана Билић, која се тријумфом на 6. кадетском фестивалу Шаховског савеза Србије, одржаном у Врњачкој Бањи, пласирала на Европско првенство.

По речима тренера Драгана Ћирића, поред Маријане и Миланка, у клубу је још петнаестак младих полазника који постижу солидне резултате на турнирима у Кикинди и ван ње.

Родитељи од деце у шаховској школи не очекују само стицање шаховских вештина.

"Довео сам своје двоје деце да науче ову древну вештину, али и да науче да добијају и губе партије и да противнику који их је победио пруже руку", каже Миленко Зимоњић.

И сениори Шаховског клуба "Раднички" прилично су активни и тренутно се са доста успеха такмиче у Севернобанатској лиги.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи