Читај ми!

Сестринска помоћ

Коло српских сестара покушава да, новим програмом самопомоћи, ублажи сиромаштво најугроженијих породица у селима Подвршка и Грабовица, у општини Кладово.

У општини Кладово има око три стотине корисника социјалне помоћи, али је број сиромашних много већи.

Весна Јовановић има 35 година и многочлану породицу - шесторо деце, супруга Слађана и бебу на путу. У селу Подвршка код Кладова живе привремено, као подстанари, без воде, у трошној кући.

Породица Јовановић једва саставља крај с крајем, од петнаест хиљада социјалне помоћи и понешто пара од наднице, кад Слађан има посла.

"Скупили смо новац за породицу Весне Јовановић", каже Гордана Бабић из Кола српских сестара. "Купићемо козу. Када сам разговарала са њом, рекла је да би јој то много значило, јер би имала млеко за децу."

Коза је капарисана и ускоро ће стићи у двориште Јовановића.

Помоћ и охрабривање угрожених да помогну сами себи

Суштина програма којим ће Коло српских сестара покушати да помогне најсиромашнијим становницима Подвршке и Грабовице, села у општини Кладово, јесте да се људи подстакну на рад колико год је то могуће.

У селу Грабовица, Богосав Поповић, бивши радник Хемијске индустрије "Прахово", од смрти супруге, сам издржава четворо деце.

Од Кола српских сестара је, каже, добио два џака кромпира и лука, које је посадио и нада се роду.

"Не треба само да се ослањамо на друге да нам дају помоћ", каже Поповић. "Морамо и сами нешто да урадимо да помогнемо себи и да допринесемо нешто."

Богосав Поповић не седи скрштених руку - он и његови синови помажу свима у селу.

Његов син Горан у слободно време, кад не помаже оцу, црта и машта. О томе, међутим, не прича, као ни његов брат и сестре - као да их је стид што су сиромашни и што нису могли да иду у средњу школу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи