Читај ми!

Коначно, струја

После три и по деценије чекања, златиборски засеоци Омар и Крајчиновићи коначно ће добити струју. Када је струја пре тридесетак година стигла у оближња села, нерешени имовински односи, зауставили су тада започете радове.

На двадесетак километара од туристичког центра Златибора, с друге стране ски-центра Торник, неколико домаћинстава у два засеока живи без струје.

Иако су после боравка екипе РТС-а и неколико новинских текстова, били на корак од остварења вишедеценијског сна, нерешени имовински односи, зауставили су тада започете радове.

Осим бетонских стубова за нисконапонску мрежу и темеља будуће трафо-станице, од последњег  боравка екипе пре неколико година, овде се ништа није променило. Седам старачких домаћинстава и данас живи уз пламен петролејке.

"Кад је помрчина не видим никуд, гледам где ћу да паднем", жали се Бранко Удовичић. "Шта радимо? Грејемо воду на шпорету, кувамо, немамо никакве апарате..."

За протекле три и по деценије, колико већ њихови суседи у два километра удаљеном Стублу имају струју, овде су се смењивали  планови, прорачуни о исплативости, обећања и увек нови проблеми.

Због противљења власника кроз чија имања пролази нисконапонска мрежа, пре три године, прекинути су радови на електрификацији за које је, по тврдњама надлежних, из буџета општине Чајетина било обезбеђено 3,5 милиона динара.

"Било је ту разних условљавања, од асфалтирања пута до центра села, до захтева за бесплатне прикључке. Ми немамо право да тако нешто одобримо, то је у надлежности ЕПС-а", објашњава Милан Стаматовић, председник општине Чајетина. "Сада су отклоњени сви недостаци и ових дана треба да почнемо са реализацијом", навео је Стаматовић.

Уз недавно добијену сагласност за наставак радова, крајем ове недеље, како обећавају, општина ће из већ планираног буџета за реконструкцију електромреже, преусмерити средства за ову инвестицију и тако ускоро решити вишедеценијски проблем житеља заселака Омар и Крајчиновићи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи