Читај ми!

Албанија - земља мушкараца

Због планских абортуса у Албанији се рађа много више дечака него девојчица, упозорава Савет Европе. У Тирани то демантују и тврде да је ситуација под контролом.

Албанија последњих година, захваљујући селективном абортусу, с обзиром на то да унапред може да се утврди пол детета, све више постаје земља мушкараца. Већ се чују уопозорења да би то могло да има многе последице.

"Последњи пут мој муж ме замало убио. Он је постао бесан када је чуо да поново нећу родити сина. Напала ме и свекрва", испричала је једна млада жена, пренела је агенција АФП.

На тај проблем у Албанији је недавно указао Савет Европе. Захваљући селективном абортусу, у тој балканској земљи се сада роди 112 дечака на 100 девојчица. Нормалан однос је 100:104 до 106 дечака.

Такође, на тај проблем је указано и у Програму УН за развој. "Албанци традиционално више воле дечаке, и то из два разлога: прво, ради одржавања породичног презимена, и друго, ради подизања храниоца породице.

У Тирани, међутим, износе да су подаци Савета Европе нетачни. Тврди се да је однос између рођених девојчица и дечака 99,9 према 100.

У стварности ствари изгледају другачије. Роза (28) је спремна да ризикује своје здравље и прекине трудноћу, иако је у другом стању више од 12 недеља.

"Докторе, не могу да је родим, пошто већ имам три ћерке", изјавила је млада жена која се суочила са овим проблемом, преноси АФП.

У Министарству здравља и државним болницама кажу да је све под контролом, да нема планских абортуса како би се добио син. Али, не искључује се могућност да се то ради по приватним клиникама, чак и "на дивље", од лица која немају дозволу да обављају прекид трудноће.

Проблем није карактеристичан само за Албанију. Та пракса се одомаћила, како тврде у Савету Европе и у Јерменији, Грузији и Азербејџану.

Ван Европе, то је постао проблем у многим земљама, поготово у Кини, Индији и Вијетнаму.

Стручњаци упозоравају да вештачко планирање полова беба изазива многе проблеме. То би могло да угрози не само институцију брака, него да доведе и до сукоба између мушкараца због немогућности да нађу партнерку.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару