Читај ми!

Предизборни споразум ХДЗ-а

ХДЗ склопио предизборни споразум са Демократским центром Весне Шкаре Ожболт. Челници ХДЗ-а данас разговарали и са више припадника крајње деснице, због договора о кандидатима на листи за дијаспору.

Хрватска демократска заједница (ХДЗ) склопила је предизборни коалициони споразум с Демократрским центром (ДЦ) Весне Шкаре Ожболт, у складу са ранијим договором две странке о сарадњи.

Према споразуму, Шкаре Ожболт ће добити четврто место на листи у Шестој изборној јединици која обухвата југоисточни део Загреба и Сисачко мославачку жупанију.

Договорено је да ДЦ подржи ХДЗ у свим изборним јединицама, а Шкаре Ожболт ће, у случају да буде изабрана, замрзнути свој мандат, речено је на конференцији за медије.

Ово је други коалициони споразум ХДЗ-а, након што је што је пре неколико дана председница ХДЗ-а Јадранка Косор склопила коалициони споразум са сплитским градоначелником Жељком Керумом.

Шкаре Ожболт је била сарадница хрватског председника Фрање Туђмана, а након 2000. године изашла је из ХДЗ-а и основала Демократски центар. Једно време је била министарка правде у влади Иве Санадера, који ју је сменио.

Косорова је током дана разговарала са више особа с крајње десног дела политичке сцене, међу којима и дисидентом СДП-а Здравком Томцем и сином покојног председника Туђмана Мирославом, посебно због договора око листе за 11. изборну јединицу за дијаспору.

Ко ће бити на листама одлучиће сутра Председништво ХДЗ-а, након чега ће листе доставити Државној изборној комисији. За сада се не зна ни где ће бити Косорова, али се незванично сазнаје да би то могла бити Пета изборна јединица, која обухвата Славонију.

Избори су заказани за 4. децембар, а бира се 151 посланик, по 14 посланика у десет изборних јединица у Хрватској, три посланика за дијаспору и осам мањинских посланика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару