Читај ми!

Тробојка услов за Устав

Црногорска опозиција је подршку изменама Устава у делу правосуђа условила да у највиши правни акт уђе тробојка као народна застава, а да српски буде званични језик. Премијер Игор Лукшић каже да је црногорска јавност заморена од политичких игара опозиционих партија.

Јавност у Црној Гори је заморена од политичких игара опозиционих партија, рекао је премијер Игор Лукшић поводом условљавања опозиције да ће гласати за измену Устава у делу правосуђа уколико тробојка буде народна застава, а српски званични језик.

Игор Лукшић поручио је да питања идентитета државе не треба повезивати са уставним променама у делу правосуђа.

"Чини ми се да би у оквиру Скупштине Црне Горе било потребно посветити више пажње питањима која могу бити важна за даљи пут ка Европској унији, уместо трошења времена на друге теме. Мислим да би парламентарици требало мало више да се баве оним што им је у основи посла, а то су, у овом случају, правосудне промене", рекао је Лукшић новинарима.

Он је истакао да измене Устава Црне Горе немају никакве везе са питањима идентитета.

"Морамо коначно бити зрели људи, ако смо за европске интеграције онда треба да се бавимо тим питањима, а ако нам је битно нешто друго - онда то треба рећи. Мислим да је укупна јавност заморена од тих игара појединих опозиционих странака, пре свега Социјалистичке народне партије", навео је Лукшић.

Црногорски премијер није желио да се изјашњава да ли актуелни председник државе Филип Вујановић има право да се 2012. године кандидује за функцију председника Црне Горе и у трећем мандату.

У односу на било какво кандидовање има још годину и по до избора и мислим да ће бити довољно времена да се тиме бавимо, рекао је црногорски премијер, додајући да је њему приоритет решавање економских проблема.

"Што се мене тиче, централна тема су економско-соцојлани приоритети, стварање услова за обнављане и раст запошљавања, усвајање буџета који је реалан исказ времене у којем живимо и који је, пре свега, заснован на препорукама данашње Европе која се суочава са многобројним облицима кризе", навео је Лукшић.

Говорећи о захтеву опзиције за расписивањем нових избора у Подгорици, премијер је поручио да је то локална тема, али и да је Демократска партија социјалиста спремна за излазак на биралишта.

"ДПС је увек спремна за изборе и мислим да би сваке наредне добила убедљивије него претходне. Тако да бих опозицији предложио да се мало суздржи са тим захтевима. Ипак, мислим да за изборима нема никакве потребе", рекао је Лукшић.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару