Читај ми!

Нова грчка влада

Грчки премијер Лукас Пападемос формирао је владу националног јединства, коју чине министри три странке – владајућег ПАСОК-а, конзервативне Нове демократије и десничарског ЛАОС-а. Главни задатак коалиционе владе је да спроведе програм ЕУ за превазилажење финансијске кризе.

Грчка је добила нову владу. Премијер Лукас Пападемос формирао је нови кабинет који ће чинити министри три странке – досад владајућег ПАСОК-а, водеће опозиционе конзервативне Нове демократије и крајње десничарске ЛАОС партије.

Већину места у новој влади имаће ПАСОК, а важан сектор финансија задржао је досадашњи министар Евангелос Венизелос, за кога је истакнуто да треба да настави разговоре са европским званичницима о будућим мерама у борби против кризе.

Шеф дипломатије биће Ставрос Димас, бивши комесар у ЕУ за заштиту околине, а министар одбране је Димитрис Аврамопулос.

У нову владу је, први пут после обарања војне хунте 1974. године, ушла и крајње десничарска ЛАОС партија, која је добила место министра за инфраструктуру.

Маратонски договори о формирању коалиционе владе били су неизвесни све до последњег часа, што потврђује и податак да су нови министри положили заклетву са извесним одлагањем.

"Уверен сам да је учешће земље у еврозони гаранција за монетарну стабилност. Можемо бити оптимисти око крајњих резултата, све док смо уједињени", истакао је Пападемос.

Главни задаци коалиционе владе биће усвајање новог европског договора о решавању дужничке кризе и увођење мера штедње, како би био обезбеђен наставак исплате финансијских средстава.

"Пут неће бити лак, али сам уверен да ће проблеми бити решени брже и са нижом ценом уколико будемо јединствени и мудри", истакао је Пападемос после избора за мандатара.

Нови премијер засад ужива подршку две водеће партије, ПАСОК-а и Нове демократије, али има мањих странака које не поздрављају најновији развој и нису ни учествовале у преговорима о формирању владе националног јединства.

Прошле ноћи, више од 8.000 присталица Комунистичке партије Грчке марширало је испред зграде парламента у Атини и узвикивало: "Нећемо више штедњу".

Очекивања од нове владе

Европски званичници поздравили су формирање нове грчке владе и обећали Грчкој пуну подршку у њеним напорима да изађе из кризе.

"Радујем се нашој сарадњи и уверавам вас да вас Немачка подржава, као и грчки народ", наводи немачка канцеларка Ангела Меркел честитајући Пападемосу.

Немачка канцеларка је навела да се од премијера и његове владе очекује много и да они треба да спроведу неопходне и одлучне реформе којим ће се Грчка извести из садашње кризе.

Француски председник Никола Саркози је у имејл поруци грчком премијеру такође поздравио формирање коалиционе владе у Грчкој. "У овом кључном периоду... уверен сам да ћете имати срца да предузмете потребне мере да би Грчка наставила у потпуности да игра своју улогу у Европи, јака, сабрана и верна својим идеалима", написао је француски председник.

Жан Клод Јункер, председник Еврогрупе, 17 земаља које користе евро као валуту, рекао уверен је да ће Грчка поштовати све своје обавезе у еврозони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару