Читај ми!

Кампања на кредит

Актуелна истрага о страначким црним фондовима и блокади имовине, натераће ХДЗ да предизборну кампању финансира кредитом. Пораз ХДЗ-а на изборима био је известан и пре покретања истраге, оцењују аналитичари у Загребу.

Уочи избора за седми сазив Сабора, Хрватску потреса афера о блокади имовине ХДЗ-а. Процењује се да је то крај владавине ХДЗ-а и да ће се после избора та странка преселити у опозицију.

У Загребу се коментарише и да у ХДЗ-у влада општа пометња, јер се не зна ко је све предмет истраге, па зато ни са ким се може пред грађане у кампању.

Многи верују и да се обистинила претња бившег хрватског премијера и шефа ХДЗ-а Иве Санадера, да ће са собом повући још страначких колега.

Упркос блокади имовине и осуди јавности, премијерка Јадранка Косор неуморно наставља предизборну кампању.

Косорова поручује да ће ХДЗ до последњег даха наставити немилосрдну борбу против корупције. Ипак, проблем представља новац за наставак предизборне трке.

"Ми смо планирали финансирање кампање подизањем кредита. Сада сасвим сигурно могу рећи да је то тешко и изузетно компликовано, али један од начина који ћу ја предложити вођству странке је да можда предложимо потенцијалним банкама које би нам могле дати кредит", рекла је Јадранка Косор, председница ХДЗ-а.

Имовина ХДЗ-а блокирана је због истраге о 32 милиона куна црних фондова којим су финансиране изборне кампање те странке.

Блокирано је седиште ХДЗ-а, зграда која вреди 23 милиона куна, па се очекује блокада и друге имовине.

Истрага пред изборе

На питање зашто се баш сада, непосредно пред изборе, "на сва звона" говори о малверзацијама ХДЗ-а, из Загреба стиже одговор да свака правна држава, па и Хрватска, истрагу и треба да води док је странка на власти.

"Према свим истраживањима и процесима извесно је и пре подизања оптужнице против ХДЗ-а да ће изгубити изборе", каже Драган Багић са Филозофског факултета у Загребу.

"Подизање оптужнице након избора било би интерпретирано у битно другачијом светлу и са много другачијом поруком и хрватској јавности и европским институцијама. До подизања оптужнице било је могуће да ХДЗ размишља да са неким направи коалицију, али после овога шансе су минималне", објашњава Багић.

По анкетама, највише шансе за победу има опозициона "Кукурику коалиција", предвођена Социјалдемократском партијом која има скоро два пута већу подршку од ХДЗ-а.

Општа је оцена да су углед и рејтинг ХДЗ-а драстично почели да падају због афере "Санадер".

Бивши хрватски премијер оптужен је за ратно профитерство, односно узимање 483.000 евра провизије од зајма који је Хрватска средином деведесетих добила од аустријске Хипо Банке.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару