Читај ми!

Упозорење из Мађарске

Одбор мађарског парламента једногласно усвојио Резолуцију о неприхватљивости закона о реституцији који је недавно усвојен у Скупштини Србије. Мађарска упозорила Србију да у децембру можда неће подржати кандидатуру за чланство у ЕУ.

Једногласном одлуком, Одбор националног јединства мађарског парламента усвојио је Резолуцију о неприхватљивости закона о реституцији који је недавно усвојен у Скупштини Србије, уз упозорење државног секретара за спољне послове Жолта Немета да Мађарска у децембру можда неће подржати кандидатуру Србије за чланство у Европској унији.

Немет је истакао да је Мађарска опредељена да подржи евроинтеграције Србије према плану Европске комисије о проширењу на Западни Балкан, али и упозорио да, ако Србија не створи правно чисту ситуацију у вези са законом о реституцији, "неће бити у ситуацији да подржи Србију на децембарском самиту ЕУ".

У Резолуцији се наводи да српски закон искључује из права на компензацију све припаднике окупационих снага током Другог светског рата, а чланови Одбора оценили су да закон примењује принцип колективне кривице и тешко дискриминише мађарску заједницу.

У том смислу, потез Србије није у складу са мађарским националним интересима или са историјским процесом помирења између два народа, наведено је у Резолуцији.

Закон је у супротности са Резолуцијом 108 о колективној кривици, коју је 2003. године изгласао покрајински парламент Војводине, констатовано је у извештају агенције МТИ.

Одбор је оценио да је у интересу Мађарске да се процес проширења Европске уније настави и да укључи Србију, али да Мађарска не може себи да дозволи да не употреби све законске методе у складу са обавезом да заступа и штити интересе етничких Мађара изван граница.

Резолуција позива Владу Србије и Народну скупштину да измене закон о реституцији "како би га учиниле усклађеним са европским нормама и основним универзалним принципима".

Потпредседник мађарске владе Жолт Семјен рекао је у петак да Мађарска неће подржати европске аспирације Србије, па чак ни кандидатуру за чланство у ЕУ, док је на снази закон о реституцији.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару