Читај ми!

Суђење отворено за јавност

Суђење Иви Санадеру за ратно профитерство почиње 28. октобра и биће отворено за јавност. Тужилаштво најавило 19 сведока, међу којима су Мате Гранић и Никица Валентић. Санадер одбацује кривицу.

Прво суђење бившем премијеру Иви Санадеру за ратно профитерство почеће 28. октобра, одлучио је данас на припремном рочишту судија Жупанијског суда у Загребу Иван Турудић, који ће и водити поступак.

Суђење бившем премијеру, који је и највише рангирани хрватски функционер коме се суди, биће отворено за јавност.

Kaнцеларија за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) у првој оптужници терети Санадера за ратно профитерство, односно да је, док је био заменик министра спољних послова средином деведесетих, примио око 3,6 милиона куна провизије од Хипо Банке.

Тужитељка Тамара Лаптош рекла је да ће УСКОК позвати 19 сведока, а први ће сведочити бивши министар спољних послова Мате Гранић и Никица Валентић, који је у време наводног узимања провизије био премијер.

Санадер је из затвора "Реметинец" превезен у зграду суда на задњи улаз око девет часова, у правосудном комбију, у пратњи полиције, уз повећане мере безбедности око и унутар зграде суда.

Портпарол суда Крешимир Девчић рекао је новинарима да се Санадер изјаснио да је разумео оптужницу и да се не сматра кривим.

Суд је прихватио све доказе и сведоке УСКОК-а, али није разматрао све предлоге одбране која је раније најавила да ће тражити саслушање десетак нових сведока и прикупљање нове документације.

Суд ће 18. октобра одлучивати о томе хоће ли бившем премијеру продужити истражни затвор у којем се налази од изручења Хрватској, а Санадерова одбрана је најавила да ће о могућем захтеву за пуштање на слободу уз вишемилионску кауцију одлучити након те судске одлуке.

Осим за аферу Хипо Банке, против Иве Санадера недавно је подигнута и друга оптужница и то за примање 10 милиона евра мита од мађарске нафтне компаније МОЛ како би им омогућио преузимање управљачких права у хрватској компанији ИНА.

Против њега се води и неколико истрага.

Иво Санадер ухапшен је по хрватској потерници 10. децембра 2010. године у Аустрији где је седам месеци провео у притвору у Салцбургу. Хрватској је изручен 18. јула и од тада се налази у притвору у Загребу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару