Читај ми!

Турска између Грчке и Македоније

Понашање Грчке у спору око имена Македоније је неразумљиво и неправедно, рекао у Скопљу турски премијер Реџеп Тајип Ердоган.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган потврдио је у Скопљу безрезервну подршку Турске Македонији у њеној бици за уставно име и у напорима за евроатлантске интеграције. Ердоган је изјавио да је понашање Грчке у спору око имена Македоније неразумљиво и неправедно.

"Природно је да Македонија користи уставно име под којим је постала независна држава. Грчко се име зна и то је Грчка. У том контексту додаци као Горња, Доња и Северна немају никав значај. Оваква и слична навођења су неправедна", изјавио је Ердоган после разговора са македонским премијером Николом Груевским.

"Живимо у глобалном свету у коме треба да преовлађује мир и разумевање", нагласио је Ердоган.

Македонски премијер је захвалио на подршци, нагласивши да она представља подршку заштити идентитета и уставног имена македонске државе.

Ердоган је пожелео срећу и својој земљи и Македонији на путу ка Европској унији, али и констатовао да ће Македонија постати чланица Уније пре Турске.

"Чини ми се да ће Македонија бити чланица Уније пре нас. Толико брзо напредује", рекао је Ердоган након разговора са Груевским, пренела је агенција Макфакс.

Двојица премијера разговарала су и о унапређењу економских односа. Трговска размена Македоније и Турске прошле године износила је 310 милиона долара, а очекује се да ће ове године бити 410 милиона долара.

Ердоган је у Скопљу разговарао и са македонским председником Ђорђем Ивановим и преседником Собрања Трајком Вељановским. Турски премијер ће данас посетити Тетово и Гостивар, а састаће се и са лидером албанске Демократске уније за интеграцију Алијем Ахметијем.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару