Читај ми!

Српска књижевност у егзилу

Књижевна трибина "Ријеч" оцењује да је српска књижевност у Црној Гори дискриминисана. Чланови трибине, српски песници у Црној Гори, сматрају да српски језик и књижевност "прелазе у егзил" и замерају РТЦГ и "Побједи" због дискриминације српске културе.

Политичка, медијска и културна цензура потпуно је одстранила српског песника и српску књижевност са јавне сцене у Црној Гори, оценили су представници књижевне трибине "Ријеч".

Чланови трибине која окупља српске песнике у Црној Гори, саопштили су да изражавају протест због, како су навели, дугогодишњег стања својеврсног апартхејда или гета у коме се налазе, наводи се у саопштењу достављеном агенцији МИНА.

"Више од десет година, након драматичне поделе на политичкој сцени Црне Горе, српски писци, српски језик и српска књижевност налазе се у егзилу. Књижевност која се ствара на српском језику прећутана је, скрајнута на маргину, минимизирана и под константним обликом цензуре", сматрају представници трибине.

Представници "Ријечи" наводе да медијску цензуру српске књижевности "арогантно и константно" спроводе Јавни сервис и дневни лист Побједа, односно гласила која финансирају грађани.

"А самим тим и српска популација у Црној Гори, што значи и српски писац", појаснили су они. Како су навели, потпуна дискриминација српског песника прогнала га је у посебан вид егзила - у простор "књижевности бараке или катакомбне књижевности".

"Поништавањем идентитета и интегритета српског народа, српског језика и српске књижевности, дежурна идеолошка цензура створила је и ствара нови, једнозначни, искључиво црногорски културно-државни простор, очишћен од српског имена", закључили су учесници трибине.

Потписници саопштења "Ријечи" су Гаро Јовановић, Милица Краљ, Ђорђе Брујић, Бећир Вуковић, Ранко Јововић и Перивоје Поповић. Међу потписницима су и Веселин Ракчевић, Новица Ђурић, Желидраг Никчевић, Ранислав Ачковић, Трипко Драганић, Божо Вучић и Драшко Вулевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару