Читај ми!

Тајно о повратку Ђукановића

Циљ састанка председника парламента Ранка Кривокапића са двадесетак јавних личности, без црногорског председника Филипа Вујановића и премијера Игора Лукшића, представља стварање атмосфере за повратак Мила Ђукановића на политичку сцену Црне Горе, тврде ПЗП и НОВА.

Црногорски опозициони Покрет за промене (ПЗП) и Нова српска демократија (НОВА) наводе да  већ дуже време постоји иницијатива у врху Демократске партије социјалиста (ДПС) да се смени премијер Игор Лукшић и да се као спасилац наводно угроженог националног пројекта и идентитета на то место поново врати Мило Ђукановић.

Лидер ПЗП-а Небојша Медојевић је Танјугу у Херцег Новом рекао да је део тог плана да нови кандидат за председника државе буде актуелни председник парламента Ранко Кривокапић.

Медојевић је, поводом састанка Кривокапића и Ђукановића са двадесеторицом интелектуалаца, синоћ у подгоричкој вили "Горица", коме нису присуствовали председник Филип Вујановић, премијер Лукшић, а ни потпредседник ДПС-а Светозар Маровић, рекао да су слични састанци организовани раније са представницима организованог криминала.

Реч је, рекао је Медојевић, о људима који су незадовољни радом Лукшића, а и забринути су због евентуалног добијања позитивног мишљења Европске комисије око датума предприступних преговора.

"То би значило нове реформе, нове притиске, очекивана хапшења крупних риба из области организованог криминала. Читав тај притисак од нове политике у Црној Гори, која очигледно добија све више присталица, неиздржив је за припаднике организованог криминала, за сам врх ДПС-а", рекао је Медојевић.

Медојевић је уверен да се синоћни састанак десио убрзано и због подршке коју је Лукшић раније добио од Немачке, а када је рећч о питањима од националног значаја, вероватно ће, како је рекао, добити подршку и од председника САД Барака Обаме са којим би црногорски премијер требало да се сретне половином наредног месеца.

"Чињеница да очигледно та нова политика сада већ добија потпуно јасну подршку међународне заједнице, а господин Ђукановић зна шта значи промена става међународне заједнице за мале локалне балканске диктаторе, изазвала је панику у редовима организованог криминала", тврди Медојевић.

Скуп антиевропских и антиреформских снага

Медојевић је синоћни састанак назвао "састанком трећепозиваца" или "антиевропски и антиреформски" скуп који би требало да скрене пажњу грађана са реалних животних питања - незапослености, цена, пљачке код приватизација, криминала, корупције, на та тзв. идентитетска питања.

"Ми у ПЗП-у то тако и доживљавамо", рекао је Медојевић и додао да се круг интелектуалаца са којима је Ђукановић раније водио сличне разговоре драстично смањио.

"Остали су само људи који за тај свој црногорски патриотизам добијају огромне хонораре из разних државних институција. У сваком случају, то што ће сада они да отворе причу о угрожености црногорског идентитета од самих Црногораца који желе промене, демократију и реформе је мање важно", рекао је Медојевић.

Небојша Медојевић је рекао да је много важнији овај политички контекст, а то је почетак реализације плана како да се Ђукановић врати на место премијера.

Медојевићу је очигледно да по том плану сам премијер Лукшић и председник Вујановић представљају супротстављене стране.

Сличан став о "тајном састанку" има и Нова српска демократија.

"Скуп режимских интелектуалаца, под патронатом Кривокапића, а о трошку државе, имао је за циљ да се пронађу начини како додатно поделити и дестабилизовати Црну Гору и успорити или трајно прекинути њене европске интеграције", рекао је портпарол НОВЕ Јован Вучуровић, пренела је агенција МИНА.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару