Читај ми!

Поништавање пресуда СФРЈ

Влада Хрватске размишља о доношењу закона којим би се прогласили ништавним сви акти правосудних органа и војних судова ЈНА и бивше Југославије, изјавила хрватска премијерка Јадранка Косор.

Реагујући на вест да су у Хрватску стигле оптужнице за четворицу хрватских ратних руководилаца, премијерка Јадранка Косор изјавила је да влада те земље размишља о доношењу закона којим би се прогласили ништавним сви акти правосудних органа и војних судова ЈНА и бивше Југославије.

Истичући да се ради на предлогу закона, Косорова је позвала министарство правде и државно тужилаштво да у том смислу предложе потребне правне кораке.

"Треба рећи да је доста узнемиравању које трпе ветерани, од Тихомира Пурде па до других", рекла је Косорова, још једном поновивши да је "Хрватска била жртва агресије, да је била нападнута и да су хрватски браниоци бранили своју земљу, па су морали ослобађати окупиране крајеве".

Министар правде Дражен Бошњаковић потврдио је јуче да су из Србије стигле оптужнице против Владимира Шекса, Ивана Векића, Бранимира Главаша и Томислава Мерчепа.

Потпредседник Хрватског сабора и један од челних људи ХДЗ-а Владимир Шекс изјавио је да оптужнице, решења и одлуке војних тужилаштава и војних судова бивше ЈНА не признаје, јер сматра да су то акти једне злочиначке организације коју је Хрватска поразила.

Бивши министар унутрашњих послова Иван Векић потврдио је да је у Осијеку примио оптужницу Већа за ратне злочине Вишег суда у Београду која га са још 40 лица терети за ратне злочине и геноцид над Србима у Славонији.

"Ради се о преписаној групној оптужници војног тужилаштва из 1992. године", рекао је Векић.

Хрватски председник Иво Јосиповић рекао је да је реч о процедури коју треба завршити, а не о ударцу Београда регионалној политици.

"Уверен сам да ћемо у поступку који смо већ примењивали око Пурде рашчистити ситуацију", рекао је Јосиповић.

За разлику од Векића и Шекса против којих није било поступака, Бранимир Главаш у БиХ служи казну затвора због убистава српских цивила у Осијеку 1991. године. Томислав Мерчеп чека суђење за ликвидације Срба у Загребу и западној Славонији, али му се не терет стављају и злочини у Вуковару и Госпићу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару