Читај ми!

Опет конфузија о језику

За Социјалистичку народну партију и Нову српску демократију није прихватљив предлог премијера Лукшића за измене Закона о општем образовању, јер не обезбеђује равноправност српског и црногорског језика. Понуда опозицији да се наставни предмет зове црногорски/матерњи језик и књижевност највећи уступак, рекао Лукшић.

Партијска руководства Нове српске демократије и Социјалистичке народне партије (СНП) изјасниће се  током викенда о предлогу црногорског премијера Игора Лукшића да се школски предмет из матерњег језика зове црногорски језик/матерњи језик и књижевност.

Лукшићев предлог, изнет на јучерашњем састанку са представницима Нове српске демократије, СНП и Покрета за промене (ПзП), према накнадним тумачењима, није прихватљив за НСД и СНП, док је ПзП задовољан. 

Лукшић ће, према најавама, покушати да у понедељак, на новом састанку са опозицијом, постигне коначан договор о начину коришћења језика у школској настави.

Међутим, нема великог оптимизма да се може очекивати успех, јер је и из ПзП-а најављено да ће и њихов став бити такав да не наруши јединство опозиције.

Лукшић је у петак, након треће рунде преговора, објаснио да ће ученици моћи да се определе за назив језика који њима одговара. Они ће, како је прецизирано, моћи да у називу црногорски језик/матерњи језик и књижевност, иза косе црте упишу назив свог језика.

Варијанте су следеће: црногорски/српски језик и књижевност, црногорски/босански језик и књижевност, црногорски/хрватски језик и књижевност и црногорски/матерњи језик и књижевност. 

Представници НСД-а и СНП-а су више пута поновили став да не прихватају ништа испод "апсолутне равноправности" српског са црногорским језиком.

Лукшић: Највећи могући уступак

Црногорски премијер рекао је да је понуда опозицији да се наставни предмет зове црногорски-матерњи језик и књижевност највећи уступак који је Влада могла направити.

Лукшић је на својој Фејсбук страници написао да би се на почетку школске године ученици требали определити који ће језик унети у назив наставног предмета.

"На овај начин испоштоваћемо одредбе Устава, начела грађанског друштва, и обезбедити ученицима да упознају богатство свих језика који се говоре на овом подручју", навео је црногорски премијер.

Опозиција је подршку изборном закону условила изједначавањем српског и црногорског језика у образовном систему.

За усвајање изборног закона, то је први услов Брисела да Црна Гора добије датум преговора о пуноправном чланству у Европској унији, потребна је двотрећинска већина у парламенту.

Ванредна седница Скупштине о изменама Закона о општем образовању раније је заказана за 2. септембар.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару