Читај ми!

Ближе договору о језику

Премијер Црне Горе и представници опозиције ближе споразуму о статусу српског језика. Наставни предмет зваће се црногорски језик/матерњи језик и књижевност. Договорено да се у школама језик изучава у оквиру једног наставног предмета из кога ће се добијати једна оцена. Следе додатне консултације.

На трећем састанку о статусу српског језика у образовном систему Црне Горе, премијер Игор Лукшић и представници опозиције "приближили" су се споразуму, а након додатних консултација, знаће се да ли ће бити и коначног договора.

Лукшић се састао с председником Социјалистичке народне партије Срђаном Милићем, лидером Нове српске демократије Андријом Мандићем и председником Покрета за промене Небојшом Медојевићем.

Премијер Лукшић саопштио је да ће се наставни предмет звати црногорски језик/матерњи језик и књижевност.

Лукшић је рекао да ће се настава доминантно ослањати на досадашњи програм матерњег језика, који ће обезбедити изучавање специфичности матерњих језика.

Договорено је да ће се у школама језик изучавати у оквиру једног наставног предмета, и из њега добијати једна оцена, преносе Вијести.

Након тросатног састанка у Вили "Горица", и Медојевић је новинарима потврдио да је постигнут значајан напредак у преговорима.

"Премијер Лукшић је изашао са максимално компромисним предлогом, који за нас из ПЗП-а у овом тренутку изгледа прихватљив, али остале опозиционе партије треба да обаве додатне консултације", рекао је Медојевић.

Медојевић каже да компромисни предлог подразумева уважавање чињенице да је црногорски службени језик, али и чињеницу да је српска језичка заједница већинска у Црној Гори.

Опозиција је подршку изборном закону условила изједначавањем српског и црногорског језика у образовном систему.

За усвајање изборног закона, то је први услов Брисела да Црна Гора добије датум преговора о пуноправном чланству у Европској унији, потребна је двотрећинска већина у парламенту.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару