Читај ми!

Мандић: Вратити српски у школе

Црногорска опозиција условила подршку изборном закону враћањем српског језика у школе и решавањем питања држављанства. Лидер Нове Андрија Мандић тражи ванредну седницу парламента пре 1. септембра.

Председник Нове српске демократије Андрија Мандић најавио је да ће црногорска опозиција крајем августа тражити заказивање ванредне седнице Скупштине Црне Горе, на којој би се расправљало о враћању српског језика у образовни систем, што је један од услова да опозиција гласа за изборни закон.

Мандић је рекао да ће опозиционе партије тражити да црногорски парламент заседа до 1. септембра, како би се пре почетка школске године и коначног мишљења Европске комисије решило питања српског језика и изборног законодавства.

"Верујем да ћемо пре почетка септембра имати решено то питање, а као опозиција потрудићемо се да иницирамо ванредну седницу Скупштине Црне Горе пре 1. септембра", рекао је Мандић за Вијести.

Жеља опозиције да се промени Закон о образовању мотивисан је, како је рекао, потребом за успостављењем друштва у коме неће бити језичке дискриминације.

"Најбројнију језичку заједницу власт тешко дискриминише, онемогућава јој школовање на српском језику и управо је наш европски задатак да се супротставимо том примитивном, асимилаторском понашању", истакао је Мандић.

Упитан како ће Нова реаговати у случају да Влада Црне Горе остане при ставу да се у школама учи само на црногорском језику, Мандић је рекао да грађани који говоре српским језиком све чешће најављују да у том случају неће слати децу у школе.

Скупштина Црне Горе није 31. јула усвојила изборни закон, а нови рок је 31. децембар. За усвајање изборног закона потребна је двотрећинска већина у парламенту.

Опозиција је подршку изборном закону условила враћањем српског језика у образовни систем Црне Горе и решавањем питања држављанства. Рок за усклађивање продужаван је чак седам пута.

Усвајање изборног закона је први услов Брисела да Црна Гора добије датум претприступних преговора за прикључење Европској унији.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару