Читај ми!

Представништво РС у Сарајеву!

Политичари у Федерацији БиХ оштро реагују на најаву Милорада Додика да Бањалука размишља о отварању представништва у Сарајеву, називајући такав потез кршењем Дејтона. Додик каже да је отварање представништва одговор на покушај унитаризације БиХ.

Најава председника Републике Српске Милорада Додика о отварању представништва тог ентитета у Сарајеву, дочекана је с негодовањем у Федерацији БиХ.

Потпредседник Социјалдемократске партије БиХ Дамир Хаџић, такву најаву је оценио наставком доследне политике угрожавања БиХ.

"Он покушава да ослаби важност државних институција, али ми немамо разлога да се на било који начин плашимо таквих иступа. Отварање представништва РС у Сарајеву је тек нова политичка игра. Она представља грубо кршење Дејтона и врло безобразну провокацију према домаћој и међународној политици", рекао је Хаџић за Дневни аваз.

Председник РС, пак, сматра да су главни прекршиоци Дејтонског споразума у Сарајеву, па Бањалука због тога размишља о отварању представништва у Сарајеву. Додик је недавно изјавио да је тај потез одговор на покушај унитаризације БиХ.

"У Сарајеву и у Канцеларији високог представника седе главни прекршиоци Дејтонског мировног споразума. Због њиховог понашања одавно размишљамо о отварању представништва РС у Сарајеву и од тога нећемо одустати", рекао је Додик.

Председник Федерације БиХ Живко Будимир сматра да Додик у периоду пред формирање Већа министара БиХ ствара атмосферу како би могли да прођу ставови РС. Будимир сматра да је Додикова намера да подигне тензије и да у тим околностима лакше оствари своје циљеве. 

Председник ПДП-а Младен Иванић каже да не зна шта је основа Додикове идеје с причом о представништву РС, али претпоставља да повод може бити жеља да се поново изазову сукоби.

"Мислим да је то вешто скретање пажње с тешке економске ситуације у РС. Верујем да ће реакције на ове идеје из Сарајева само њему дати на значају. Као што се говорило о референдуму у РС и маси других ствари, па од тог није било ништа. Ни од овог неће бити ништа", изјавио је Иванић.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару