Читај ми!

Спор Ватикана и Загреба

Ватикан забранио протесте истарским бискупима, незадовољим што је манастир код Пореча враћен италијанским бенедиктинцима. Папа одлучио да бенедиктинцима буду враћена сва добра, вредна 30 милиона евра. Против папине одлуке и политички врх Хрватске.

Ватикан је хрватским католичким бискупима и свештеницима забранио да дају изјаве о случају манастира у жупи Дајла, код Пореча, који је одлуком папе Бендедикта XVI додељен бенедиктинцима из Италије, чему се хрватско, а нарочито истарско свештенство противи.

У случају кршења наређења Ватикана биће санкционисани најстрожим црквеним казнама, известила је Хрватска телевизија.

Након вишедневних покушаја истарских бискупа и свештенства да вредне некретнине не припадну бенедиктинцима, што, према њиховом мишљењу, није правно утемељено, Ватикан је хрватским свештеницима забранио медијска иступања у вези с имовинским спором.

Канцелару Поречко-пулске бискупије Илији Јаковљевићу забрањено је јавно иступање, а како се неслужбено сазнаје, поречко пулски бискуп Иван Милован отказао је пуномоћ адвокатима који су досад заступали бискупију.

Иако нема службене потврде, чини се да ће истарски свештеници одустати од жалбе на судско решење по којем се бројне некретнине и четири милиона евра морају вратити италијанским бенедиктинцима из манастира Праље.

Прича почиње 1841. године, кад бенедиктиници завештањем добијају зграду и земљиште да их користе за оснивање црквене институција која ће "јачати веру народа", уз ограду да, ако оду из Дајле, губе право коришћења, у корист поменуте установе.

Бенедиктинци су добровољно отишли 1948. године. С обзиром на то да се манастир налази у некадашњој зони Б, за коју је Осимском споразумима из 1975. договорено да ће Југославија, односно њене наследнице, платити обештећење свим власницима имовине на том подручју, бенедиктиници су добили обештећење.

Исплаћено им је 1,7 милијарди италијанских лира, односно тадашњих 878.000 евра, али је Туђманов режим 1999. године, одлуком Врховног суда Хрватске, Дајлу уступио Поречко-пулској бискупији, након чега су бенедиктинци почели правну акцију за добијање манастира и земљишта.

Против тога су, осим истарског свештенства, били и државни званичници, премијерка Јадранка Косор и председник Иво Јосиповић, који су бискупу Миловану пре неколико дана дали подршку.

Према садашњим проценама, манастир са стотинама хектара земље, која му припада у жупи Дајла, вреди око 30 милиона евра.

Хрватски медији коментаришу да овај случај може да отвори "пандорину кутију" ревизије Осимских споразума, па под знак питања може доћи више манастира у хрватском приморју, али и остала имовина и некретнине које су, својевремено припадале Италији.

Осим тога, папином одлуком стављена је ван снаге пресуда Врховног суда Хрватске, што је, сигурно, правни преседан у одностима између држава.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару