Читај ми!

Хрватска слави "Олују"

Откривен споменик "Олуја 95" у Книну којим се обележава улазак хрватских снага у тај град, 5. августа 1995. године. Хрватски званичници поручили да ревизије историје неће бити.

У присуству комплетног државног врха Хрватске на челу с председником Ивом Јосиповићем, премијерком Јадранком Косор и шефом Сабора Луком Бебићем откривен је споменик "Олуја 95" којим се обележава улазак хрватских снага у Книн, 5. августа 1995. године.

У говорима приликом откривања споменика победи у Книну највиши државни званичници поновили су подршку "Олуји" и нагласили да ревизије историје неће бити.

"Из Книна, где је поражена великосрпска Милошевићева политика, поручујем да ником нећемо дозволити да ревидира хрватску историју и дира у наше светиње", нагласила је Косорова.

Јосиповић је рекао да је "Олуја" један од најважнијих момената хрватске историје у којој је Хрватска, како је навео, сопственим снагама одбранила своју част, слободу и демократију.

"Хрватска је данас боља него што је била и можемо бити поносни на њу", рекао је Јосиповић и додао да је "било и оних мање успешних страница наше историје као што је ратно профитерство, непотребни злочини и криминал".

Председник Сабора Лука Бебић је у говору констатовао да би "неки хтели да се заборави и потцени победа Хрвата у рату" и нагласио да треба одржати сећање на "Олују".

"Ако одржимо то сећање, а споменици служе за сећање, онда нећемо заборавити нашу историју", рекао је Бебић.

Споменик "Олуја 95" открила су деца погинулих хрватских војника.

После откривања споменика, државни врх организовао је пријем за ратне команданте у Дому Хрватске војске у Книну.

У градњу споменика који су осмислили вајар Петар Долић и архитекта Тонко Заниновић уложено је око 800.000 евра.

Косорова је пре прославе отворила привредни форум "Европска унија - искористимо прилику за Хрватску", на којем је нагласила да улазак Хрватске у ЕУ отвара нове перспективе хрватској привреди и да је крај преговора с ЕУ позитиван и за хрватску привреду.

Према њеним речима, Форум у Книну ће постати традиционалан и на њему ће се сваке године резимирати привредни раст и успеси.

Сутра ће се у Книну одржати централна прослава Дана победе домовинске захвалности и Дана бранилаца, такође, уз присуство државног и војног врха.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару