Читај ми!

Опречни ставови о реформама у БиХ

За Републику Српску, Суд и Тужилаштво БиХ и даље неуставни, изјавио министар правде РС Џерард Селман у Бањалуци, другог дана структуралног дијалога о правосуђу у БиХ.

У Бањалуци се, састанцима на експертском нивоу, наставља дијалог са представницима Европске уније о реформи правосуђа у Босни и Херцеговини. РС наводи да је спорна ретроактивна примена закона од стране Суда и Тужилаштва Федерације БиХ, као и то да није тражена сагласност ентитета.

Министар правде Републике Српске Џерард Селман изјавио је да ће државни Суд и Тужилаштво БиХ за РС бити неуставне категорије, све док тај ентитет не да своју сагласност на њихово формирање.

Селман је појаснио да ће Суд и Тужилаштво БиХ за РС бити неуставни док се у оквиру структуралног дијалога о правосуђу не усагласе ставови у вези са радом тих институција.

Селман је новинарима у Бањалуци рекао да за Републику Српску није спорно постојање Суда и Тужилаштва БиХ, али да је спорно њихово функционисање, због чега је и отворен структурални дијалог о реформи правосуђа.

Министар правде РС оценио је да државни Суд и Тужилаштво до сада нису били у функцији помирења и заједничког живота у БиХ.

"Отворили смо структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ да кажемо на који начин ми из РС видимо функционисање правосудних институција на нивоу БиХ", навео је министар правде РС.

Селман је рекао да представници два ентитета имају супротстављена мишљења о функционисању правосуђа у БиХ.

"Супротстављени ставови су нешто од чега се почиње и мислим да данас има далеко више наде да се може постићи одређени договор него у реформи која нам је наметнута 2002. године", рекао је Селман.

Европски комесар за проширење Штефан Филе отворио је јуче у Бањалуци структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ, што је једна од обавеза ове земље у процесу стабилизације и придруживања Европској унији.

Комесар за проширење Штефан Филе, током састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком, рекао је да европске интеграције неће бити на штету ентитета, али да је јасно да чланица Уније може да постане само држава Босна и Херцеговина.

Јучерашњем састанку присуствовали су највиши званичници државе и ентитета, а данас је дијалог настављен на нивоу експерата.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи