Читај ми!

Мерчепу продужен притвор

Томиславу Мерчепу, осумњиченом за ратне злочине, притвор продужен за још месец дана, због посебно тешких околности кривичног дела и опасности да утиче на сведоке. Бивши помоћник министра полиције у притвору од децембра прошле године.

Истражни судија Жупанијског суда у Загребу продужио је притвор за још месец дана бившем ратном помоћнику министра унутрашњих послова Томиславу Мерчепу, осумњиченом за ратне злочине против цивила на подручју Загреба, Пакраца и Кутине крајем 1991. године.

Против Мерчепа се води истрага због сумње да је одговоран за убиства или нестанак 43 особе с подручја Загреба, Пакраца и Кутине, а Тужилаштво је предложило око 40 сведока, од којих су неки из Србије.

Мерчепу је притвор, у којем је од 10. децембра 2010. године, продужен због опасности од утицаја на сведоке и посебно тешких околности кривичног дела.

Због здравственог стања и можданог удара који је имао пре три године, Мерчеп се уместо у затвору у Реметинцу налази у Болници за особе лишене слободе у Загребу.

Према наводима Тужилаштва, Мерчеп је од 8. октобра до средине децембра 1991. године, као саветник у МУП-у и командант резервне јединице МУП-а стациониране у Пакрачкој пољани и делом у павиљону 22. Загребачког велесајма, где се налазило складиште, лично наређивао хапшења, мучења и убиства цивила, а пропустио је да спречи и сузбије злочине подређених.

С подручја Загреба и ширег подручја Кутине и Пакраца, према наводима Тужилаштва, убијене су или нестале 43 особе, а шест особа је преживело мучења и злостављања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи