Ешдаун: Ја мислим...

Европска унија би требало да именује специјалног изасланика за цео Балкан, а не само за БиХ, оцењује некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун. Валентин Инцко поздравља идеју свог претходника.

Бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун сматра да би Европска унија требало да именује специјалног изасланика за Балкан, а не само за БиХ.

Ешдаун је за сарајевски Дневни аваз изјавио да специјални изасланик само за БиХ не би био добра идеја, а да би "специјални изасланик за Балкан била више него добра ствар".

Акутелни високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да поздравља сваку иницијативу која би допринела напретку Босне и Херцеговине и региона ка Европској унији.

Инцко је истакао да је то више питање за специјалну представницу ЕУ за спољне послове и безбедност Кетрин Ештон.

Словеначки посланик у Европском парламенту Јелко Кацин рекао је да би могао подржати Ешдаунов став и иницијативу, али под условом да се на сличан корак одлуче и САД.

"Државе на Западном Балкану су у различитим позицијама. Оне које су кандидати за ЕУ имају посебне делегације Уније, а ја већ одавно говорим да би Вашингтон требало да има посебног изасланика у првом реду за државе којима је потребна пажња, БиХ, Косово, али и Македонију и Србију", рекао је Кацин за сарајевски дневник.

Политички аналитичар из Центра за демократизацију Курт Басинер каже да није реч о новој идеји.

"Најтеже би, у ствари, било наћи заједничку политику коју би тај специјални изасланик спроводио. Она неће доћи из Брисела, већ мора доћи из држава чланица ЕУ. Ту су кључне Велика Британија и Немачка", сматра Басинер.

Његов став је да би специјални представник ЕУ требало да буде у пару са специјалним представником САД, "а уз шефа турске дипломатије Ахмета Давутоглуа, који је већ често присутан, то би могло да донесе значајну политичку промену".

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи