Растерани демонстранти у Атини

Полиција у Грчкој сузавцем растерала групу демонстраната у центру Атине, након избијања сукоба током протеста због нових владиних мера штедње.

Након што су у Грчкој избили сукоби због нових владиних мера штедње, полиција је употребила сузавац у центру Атине, како би растерала групу демонстраната.

Неколико особа је ухапшено. Присталице левичарских група и чланови синдиката демонстрирали су у грчкој престоници након што је влада на кризном заседању одлучила да предузме даље смањење издатака.

Државне школе су потпуно затворене, болнице раде са минимумом особља за хитне случајеве, јавни превоз је заустављен а контролори летења су најавили прекид рада између 10 и 14 часова због чега је отказан низ летова.

"Водићемо дуготрајну и ефикасну борбу против нових мера које су једностране и социјално неправедне" најавио је лидер највећег грчког синдиката Јанис Панагопулос.

Радници протестују због владиног програма штедње којим су предвиђена повећања пореза и смањења плата у јавном сектору за осам процента.

Меркел: Грчка није тражила финансијску помоћ

Премијер Грчке Јоргос Папандреу данас је разговарао са званичницима у Луксембургу и у Немачкој и истакао да Грчка од Уније не тражи новац.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио да Европска Унија подржава нове мере штедње на које се обавезала грчка Влада.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да Грчка није тражила финансијску помоћ и позвала да се окончају спекулације да презадужена Грчка неће исплатити своје обавезе.

"Немачка може да изрази своју солидарност", рекла је Меркел на коференцији за новинаре с грчким премијером Јоргосом Папандреуом.

Меркел је затражила да се окончају спекулације да Грчка неће платити своје дугове и додала да Немачка може помоћи својом експертизом, али и на друге начине.

"Грчка и Нермачка ће радити заједно у даљој модернизацији Грчке", рекла је Меркел.

Папандреу је поновио да "Грчка није тражила финансијску подршку".

Меркел је рекла да ће као и Грчка, и Немачка и друге чланице ЕУ морати да спроведу мере штедње усред светске економске кризе.

Финансијска криза у Грчкој потрсла је ЕУ и заједничку валуту евро, иако би правила централне европске банке требало да спрече претерано задуживање чланица.

Из редова немачких посланика чују се предлози да Грчка прода нека од 2000 ненасељених острва, да би смањила дужничко бреме. Немачка штампа преноси и понуду дилерске фирме из Хамбурга, која нуди једно грчко острво по почетној цени од 45 милиона евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи