Грци поново стежу каиш

Нове мере за смањење јавне потрошње требало би да презадуженој Грчкој донесу уштеду од скоро пет милијарди евра. Премијер Јоргос Папандреу буџетску кризу упоредио са ратним стањем.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу буџетску кризу упоредио је са ратним стањем. У борби за национални опстанак, каже, неопходни су радикални потези. Како планира да до краја године, буџетски дефицит са 12,7 смањи на 8,7 одсто, прво је обавестио председника Каролоса Папуљаса.

Грчка влада одобрила нови план штедње, трећи од почетка године. Нове мере за смањење јавне потрошње требало би да презадуженој земљи донесу уштеду од скоро пет милијарди евра. Грци поново стежу каиш, пошто је Европска унија без увијања наложила Атини да донесе оштрије мере.  

У драматичном говору у парламенту, Папандреу је поручио да ће сви Грци морати да прихвате болне жртве. 

"Без додатних мера наша земља би се могла наћи у кошмарној ситуацији, у којој влада неће више моћи да исплаћује плате и пензије. Уколико не будемо могли да се задужујемо по нижим каматним стопама, идемо у катастрофу", рекао је Папандреу.

Четири милијарде и осамсто милиона евра биће уштеђено тако што ће се додатно смањити исплате бонуса и регреса запосленима у јавном сектору и подићи стопа пореза на промет са 19 на 21 одсто.

Грци који примају 14 плата годишње, од којих су две празнични бонуси, кажу да би њихово смањење значило објаву рата.

На улицама Атине, поред таксиста су и пензионери. Против су замрзавања пензија јер су за њих поштено радили.

Влада у Атини нема избора, јер су порески обвезници у европској фамилији показали да нису вољни да својим парама плаћају пропусте грчке политике. Само овог пролећа, Грчка мора да врати 40 милијарди евра дуга, од 300 милијарди колико је укњижила протеклих година.

"Постоје разлике између држава чланица и оне директно утичу на све. Морамо да договоримо начине помоћи, морамо да будемо солидарни", рекао је Жозе Мануел Баросо, председник Европске комисије.

Грци с пажњом очекују сусрет свог премијера с Ангелом Меркел, јер је Немачка један од њених главних зајмодаваца. Немачки званичници кажу да Атина мора сама да решава проблеме и да Немачка не издаје бланко чекове.

После одлуке грчке владе курс евра је стабилнији, а акције у Европи су појефтиниле.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи