Хрватски ватрогасци још се боре са димом у Осијеку; град тражи да се прогласи стање еколошке катастрофе

Локализован је пожар који је прошле ноћи букнуо у фабрици "Драва интернешенел", а у току је затрпавање пожаришта земљом како би се смањило издимљавање. Да подсетимо, запалила се пластика ускладиштена на отвореном, због чега је становништву речено да не излази напоље. Тројица ватрогасаца су повређена од којих један теже. Жупанијски и градски челници тражиће од Владе да прогласи стање еколошке катастрофе.

Двадесет ватрогасаца с десет ватрогасних возила дежурало је ноћас на месту пожара и натапало водом површине с пластиком. Доста тога, међутим, још гори. 

Јуче се 200 ватрогасаца са 100 возила борило са ватром, а ситуација је сада под контролом.

"Стање је под контролом, пожар је остао у оним границама сектора које смо ми јучер одредили. Ово што се сада још види, то је изгарање посљедњих остатака пластике. Данас ћемо то санирати да нема више издимљавања", рекао је Зоран Пакшец, командант Ватрогасне заједнице Осјечко-барањске жупаније.

Рекао је да су морали да примене све стратегије које су научили. Топљена пластика је, како је истакао, угрожавала гуме камиона.

"Осим самог пламена и температуре на које смо морали пазити да не би угрозили људе, тако смо морали пазити на ту текућу пластику која нас је палила испод, а нисмо ни знали. Управо је то био разлог зашто је један од колега настрадао", рекао је Пакшец.

Тешко повређени ватрогасац данас би требало да буде пребачен на даље лечење у Загреб.

Грађанима је поручено да не излазе напоље ако не морају јер је ваздух видно загађен, а резултати мерења квалитета још се чекају. Ватрогасци објашњавају да је приликом гашења ватре настала велика количина дима и отровних гасова.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара