Велики пожар у Осијеку стављен под контролу – запалила се ускладиштена пластика, страхује се од великог загађења

Пожар у кругу осјечке компаније “Драва интернешенел“ стављен под контролу - 12 сати од избијања. Запалила се пластика ускладиштена на отвореном, али се ватра проширила и на производни погон. На терену све расположиве ватрогасне снаге, багери а ватра се гаси и уз помоћ робота. Извучене хиљаде литара запаљиве течности. Лакше повређена два ватрогасца. Због великог дима и загађења, грађани позвани да не излазе напоље. Дим се види са сателита и прешао је у БиХ, кажу у Државном хидрометеоролошком заводу.

До пожара у кругу компаније “Драва интернешенел“, у осјечком насељу Бријест, дошло је око 40 минута после поноћи, када се запалила ускладиштена пластика у отвореном делу фабрике.

Ватра се, међутим, проширила и на производну халу. Надлежни кажу да су на терену све расположиве ватрогасне снаге, као и багери градских предузећа којима се праве коридори за лакше савладавање ватрене стихије.

"Пожар гаси 50 ватрогасаца, уз осјечку Јавну ватрогасну службу, у гашењу су ангажована сва добровољна ватрогасна друштва с градског подручја”, наводе надлежни, а преноси ХРТ.

Радници су евакуисани, а због изложености ватрогасаца високој температури неколико пута је интервенисала Хитна помоћ. Како преноси ХРТ, два ватрогасца су лакше повређена.

“Пожар је до сада, кад говоримо о подручју града Осијека, незапамћених размера. Према мојој процени, више од неколико хиљада квадратних метара. Гори пластика, дакле балирано складиштена пластика, бале су више од пет метара", рекао је шеф градског Штаба за цивилну заштиту Драган Вулин.

Замолио је све грађане Осијека, али и околних насеља и општина, да што мање бораве напољу.

Према подацима републичког завода, ваздух у различитим деловима Осијека је умерено загађен, односно прихватљив. Токсиколози позивају све који су били у контакту са димом да се јаве лекару.

Грађани су путем СМС порука позвани да, због велике количине дима и гасова, затворе прозоре и не излазе из кућа.

Настава у школама у Осијеку одвија се нормално, док је обустављена у местима јужно од града због дима који наноси ветар.

Иван Бабоселац из Државног хидрометеоролошког завода каже да се дим види и са сателита, те да је прешао и у БиХ, преноси Индекс.

Процењује се да би гашење пожара могло да траје неколико дана.

Хрватски медији преносе да је ово трећи пожар за 10 година у компанији "Дрина Интернешенел".

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара