Читај ми!

Избори за председника РС, други део – поновно бројање гласова пред камерама

После усвајања захтева опозиције да се поново броје гласови за председника Републике Српске, ЦИК саопштава – у четвртак, 13. октобра, бројаће се листићи пред телевизијским камерама. За опозицију је то увод у нове изборе, за власт незаконит процес. Док Милорад Додик тврди да су избори били легални и легитимни, представници опозиције најављују да ће доказати неправилности на свим нивоима власти.

На истом месту одакле се јуче обратио Милорад Додик, данас је српске медије окупила опозиција из Бањалуке. Најављено отвaрања џакова, неће затворити питање – ко је победио на изборима за председника Републике Српске.

Кандидаткиња опозиције Јелена Тривић не верује да ће ново бројање гласова потврдити њено име као победничко. Верује да ће доказати сумње у нерегуларност.

"Начин доласка до поништавања избора је отварање врећа, не могу ја тражити поништавање избора ако немам ниједан доказ за то, а да бисте добили доказ морате отворити вреће. Коначан циљ јесте поништавање избора", поручује Јелена Тривић, кандидаткиња ПДП-а за председника Републике Српске.

И пре конференције опозиције у Београду, владајући СНСД одржао је конференцију у Бањалуци.

"СНСД неће прихватити поновљене изборе. То је урушавање Републике Српске, као што је урушавање Републике Српске неправно провођење избора од ЦИК за ниво Републике Српске", поручује Милорад Додик, кандидат СНСД-а за председника Републике Српске.

Из Београда још није стигла честитка победнику председничке трке јер званичници, кажу, чекају коначне резултате. Отуда им и власт и опозиција Републике Српске поручују – захвални су им на неутралном односу према недавно одржаним изборима.

"Ја верујем да је поента прве изјаве Милорада Додика јесте била да се демантују све оне кулоарске приче које су настале у медијима и у неким опозиционим редовима да су односи Вучића и Додика нарушени. Оно што је опозиција радила данас у Београду, имала прес-конференцију, потврда да без обзира ко био на власти у Републици Српској, има итекако жељу да ради са властима у Србији", сматра Филип Матић, политиколог.

Иста порука чула се у оба штаба, након што су оба кандидата у изборној ноћи прогласила победу. Девет дана од затварања биралишта не одступају. Опозиција тврди да је спорно више од 65.000 гласова за председника, односно више од 10 одсто изашлих бирача. Имају очекивања од ЦИК-а, али и тужилаштва.

"Да се утврди пре свега пуна истина, али да се утврди кривична одговорност за све који су учествовали у овом врло вешто осмишљеном процесу изборне преваре", наглашава Бранислав Бореновић, председник ПДП-а.

Власт се, каже, не плаши новог бројања. Боје се незаконитих одлука ЦИК-а, јер тврде да чланови комисије не одлучују самостално.

"Изборни резултати који су се десили су легални и легитимни и не могу бити предмет сумње. Покушај ЦИК-а да на сумњив начин кршећи закон покуша да унесе друго светло на изборни процес је неприхватљива", истиче Додик.

За аналитичаре, неприхватљива је блокада институција.

"Охрабрујем опозицију и сваког другог актера да искористе своје право на жалбу, сва демократска средства, па и протесте, али да нам свима буде циљ заједништво Републике Српске и добијање реалних резултата", поручује Матић.

Изборни процес требало би да откочи ново бројање гласова које почиње у четвртак у ЦИК пред камерама.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи