Читај ми!

У четвртак почиње поновно бројање гласачких листића за председника Републике Српске

На основу Наредбе Централне изборне комисије БиХ, у Главном центру за бројање у Сарајеву у четвртак у 15.30 почеће отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића по службеној дужности на свим редовним бирачким местима у Републици Српској за ниво председника и потпредседнике Републике Српске, саопштено је из ЦИК-а. Не плашимо се пребројавања гласова, јер су победници јасни, поручују из владајуће коалиције. С друге стране, потпредседник ПДП-а Игор Црнадак каже да је "жалосно гледати паничне реакције СНСД-а на одлуку о поновном бројању гласова".

Акредитовани посматрачи политичких странака, испред којих су оверени кандидати за председника и потпредседнике Републике Српске и независних кандидата, кандидати који се појављују на гласачком листићу, као и акредитовани посматрачи за праћење Главног центра за бројање могу бити присутни у току бројања.

"Три јавна РТВ сервиса у БиХ (РТРС, РТВБиХ и РТВФБиХ) уколико покажу интерес, могу уживо у цјелости преносити отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске", истиче се у саопштењу.

Исто ће бити омогућено и другим заинтересованим медијима у БиХ, саопштили су из ЦИК-а.

"На овај начин је Централна изборна комисија БиХ благовремено обавијестила јавност, изборне посматраче и медије о почетку отварања врећа и контролног поновног бројања гласачких листића по службеној дужности на свим редовним бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске", наводи се у саопштењу.

Владајућа коалиција: Не плашимо се пребројавања гласова, јер су победници јасни

У Бањалуци је одржан састанак странака владајуће коалиције коју чине СНСД, Социјалистичка партија, Уједињена Српска, Демос, НПС и НДП.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је, после састанка, да је након одлуке ЦИК-а о поновном пребројавању гласова за председника Републике Српске потврђено јединство владајуће коалиције у Републици Српској, поручујући да "свако отимање права Републици Српској значи њену дестабилизацију".

Потпредседница СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да се не плаше пребројавања гласова, али да не подржавају пребројавање на основу незаконито донесене одлуке.

"Наредба ЦИК-а је неутемељена и незаконита", рекла је Цвијановићева, називајући ову одлуку манипулативном.

Председник НПС-а Дарко Бањац рекао је да "неко очито жели да грађани Републике Српске бирају предсједника толико пута док не буде изабран њихов кандидат", упркос томе што су грађани већ изабрали победника.

"Први пут Република Српска не може да броји своје гласове, јер Сарајево треба да броји", рекао је Бањац.

Генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић рекао је да ова странка подржава избор Милорада Додика за председника Републике Српске, без обзира на, како је рекао, незаконите одлуке ЦИК-а.

Лидер СП-а Петар Ђокић истакао је да "незаконите одлуке ЦИК-а упућују на намере стварања кризе, поручујући да се владајућа коалиција у Српској не плаши пребројавања гласова, јер је јасно ко су изборни побједници".

Председник НДП-а Драган Чавић рекао је да је ЦИК донео политичку одлуку, поручујући да ће владајућа коалиција реаговати тако што ће искористити сва правна средства у оквиру Изборног закона и других норми.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић изразио је наду да ће правосудне институције наредбу ЦИК-а ставити ван снаге.

ПДП: Чега се боје у СНСД-у

Жељка Цвијановић неће одлучивати о томе како ће се бројати гласови, него ће се та активност спровести онако како то закон предвиђа. Не пита се више СНСД ни хоће ли бити протестне шетње, ни хоће ли бити бројања, ни како ће се бројати, рекао је Игор Црнадак, потпредседник ПДП-а.

"Зашто су Цвијановићева и СНСД били против тога да се уведе видео-надзор на свако бирачко мјесто, а сад им се одједном та видео технологија допада", навео је Црнадак.

Црнадак каже да је "жалосно гледати паничне реакције СНСД-а на одлуку о поновном бројању гласова за предсједника Републике Српске" и да, како каже, не знају где ударају: "хоће ли тужити ЦИК или ће тражити видео-надзор или ће нешто треће".

"Чега се боје у СНСД? Зар није најпоштеније да се преброји сваки гласачки листић и да се утврди коначна и непобитна истина? Или се можда плаше да ће се потврдити организована крађа гласова коју су провели и да ће доћи до огромних разлика између записника и садржаја у врећама", каже Црнадак.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи