Притвор за седам вехабија

Седморици вехабија који су ухапшени у селу Горња Маоча у акцији "Светлост" Суд БиХ одредио притвор. Хапшење вехабија било неопходно, поручила специјални известилац Европског парламента за БиХ Дорис Пак.

Суд БиХ одредио је једномесечни притвор за седам особа ухапшених у вехабијској заједници у Горњој Маочи, због сумњи да подривају уставни поредак и територијалну целовитост БиХ.

Они су ухапшени у великој полицијској акцији, названој "Светлост", коју су пре три дана извели припадници свих полицијских агенција у БиХ.

Као разлог за одређивање притвора Суд је навео могући утицај на сведоке, понављање истог кривичног дела и ремећење јавног реда и мира.

Притвор може трајати до 2. марта ове године.

У Горњој Маочи, коју насељавају припадници вехабијског покрета ухапшени су Нусрет Имамовић, Сафет Барчић, Џевад Хоџић, Хајрудин Рибић, Сенад Миџић, Менсуд Чекић и Едис Боснић.

Они су осумњичени за организовани криминал, напад на уставни поредак БиХ, угрожавање територијалне целине, изазивање расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости и недозвољено држање оружја или експлозивних материја.

Пак: Хапшење вехабија било неопходно

Специјални известилац Европског парламента за Босну и Херцеговину Дорис Пак оценила је да је акција хапшења вехабија у БиХ била неопходна и да фундаменталисти морају бити схваћени озбиљно.

"Фундаменталисти, а то је заправо оно што вехабије јесу, морају бити схваћени озбиљно. Истовремено, држава мора да покаже да има контролу над ситуацијом", оценила је Пакова за "Дојче веле", коментаришући хапшење у Горњој Маочи.

Дорис Пак је напоменула да у Европском парламенту већ дуже време влада мишљење да се мора веома озбиљно приступити опасности коју представљају вехабије.

Према њеним речима, ЕУ, у процесу евроинтеграција, придаје велики значај функционисању безбедносних структура у земљама које претендују на чланство у Унији и Брисел пажљиво прати развој ситуације и начине на које министарства унутрашњих послова и безбедносне снаге испуњавају своје задатке.

Председавајући Заједничке комисије парламента БиХ за надзор над радом Обавештајно-сигурносне агенције БиХ Мирко Околић рекао је недавно да је село Горња Маоча један је од разлог што БиХ нису укинуте визе.

"Власти ФБиХ су дигле руке од Горње Маоче, и то, наводно, због тога што у то село не смеју да уђу због радикалних исламиста. Чињеница је да су у Горњој Маочи избушене гуме на полицијском ауту, али то не сме бити изговор за нечињење", рекао је тада Околић.

Околић је навео да је "крајње време да неко грађанима БиХ отворено каже да због Горње Маоче и сличних места широм БиХ још нису добили безвизни режим".

Дорис Пак је оценила да питање вехабија није једино питање које представља проблем за безбедност у БиХ.

"Држава мора да се побрине и за све друге врсте криминала, као и за корупцију. БиХ мора да поправи ситуацију на том пољу, а према мом мишљењу она то и чини", истакла је она.

Шта је Горња Маоча

Горња Маоча је потпуно изоловано место у коме до сада нису важили закони БиХ, живело се по шеријатском закону, а деца су учила по наставном плану и програму Јордана.

Вођа те вехабијске заједнице Нусрет Имамовић написао је недавно на једном форуму да "самоубилачки напади нису забрањени, али их не треба користити осим у изузетним приликама и ситуацијама".

То контроверзно размишљање Имамовић је изнео на порталу "Пут вјерника", у одговору једном посетиоцу, кога је занимало да ли је грех "опасати се експлозивом и разнети међу групом кјафира (неверника)".

"Овакав вид борбе не сматрамо забрањеним, али исто тако не мислимо да га треба користити као што се користи класично уобичајено оружје, него само у изузетним приликама и ситуацијама", написао је Имамовић на том порталу, који је својевремено емитовао и поруке вође Ал Каиде Осаме Бин Ладена.

Медији БиХ доводили су вехабијски покрет у везу са исламским терористичким организацијама широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи