Читај ми!

Миливојевић: Наметање решења у БиХ компликује ствари и може довести до несагледивих последица

Закон о непокретној имовини у Републици Српској ступио је на снагу 14. априла, иако га је високи представник, Кристијан Шмит, претходно ставио ван снаге. Дипломата Зоран Миливојевић каже да је непокретна имовина на територији РС у власништву ентитета и да у Дејтонском споразуму ентитети нису искључени из могућности потврде власништва на њиховој територији.

"Ради се о земљишту које је на територији ентитета. Ентитети имају међународно-правни субјективитет у оквиру јединствене БиХ, имају права и обавезе које су јасно дефинисане и сигурно је да се имовина која се третира као непокретна и која је трајно у саставу ентитета не може отуђити или пренети", рекао је Миливојевић гостујући у емисији "У средишту пажње" Првог програма Радио Београда.

Миливојевић сматра да ништа није спорно када је реч о праву, али да је овде проблем у политици. Реч је о континуитету политичких покушаја и настојања да се држава БиХ централизује, да се права ентитета сузе у корист централних власти и да се оствари стратешки циљ који је у суштини централизација Босне и укључење БиХ као централизоване државе у евроатлантске интеграције.

"Сваки покушај наметања других решења додатно компликује ствар у БиХ и иде у корист тензија које могу изазвати несагледиве последице. Увод у то је чињеница да је господин Шмит, који свој статус није до краја заокружио, (Република Српска га не признаје, није прошао кроз процедуру, кроз Савет безбедности УН) - прибегао Бонским овлашћењима први пут после много времена. И то је отворило простор за наметање решења на штету РС. У ситуацију када РС није спремнаа да одустане од Закона то може изазвати озбиљне политичке тензије и довести до ивице несагледивих последица," оценио је Миливојевић.

Став Србије према кризи у БиХ

Зоран Миливојевић подсећа да је Србија на линијама изворног Дејтона, да је гарант Дејтонског споразума и да има и право и обавезу да реагује.

Став Србије је врло јасан - у корист мира, стабилност и рационалног понашања, а против злоупотреба Бонских овлашћења и самог Дејтонског Споразума.

"Самим тим ставом Србија је јасно ставила до знања шта мисли и шта је једино могуће. Ризик је ако се не уважи став Србије. И није случајно што је господин Шмит долазио у Београд. Србија неће одустати од изворног Дејтона из принципијелних разлога. Свако наметање решења нас води у хаос, у несагледиве последице. Пошто нема никакве шансе да РС одустане од својих интереса, ово је црвена линија. Овим се доводи у питање статус и опстанак српског народа и РС у БиХ," истиче Зоран Миливојевић.

Притисак на Републику Српску и Србију

Миливојевић сматра да су сва ова дешавања у контексту истог и континуираног притиска на Републику Српску. То се односи и на санкције које су увеле САД и Велика Британија и на неке потезе Немачке.

Додаје да је све то јединствени притисак са циљем да се БиХ централизује и да се "креативним" тумачењем изворног Дејтона, тај споразум ревидира на штету положаја РС и српског народа.

"Додатни проблем је контекст у коме се све ово догађа, а то је руско - украјински сукоб и позиција РС која се залаже за војну неутралност и следи политику и интерес и српског народа, али и Београда који не жели да уведе санкције Руској Федерацији. То је додатни контекст и извор додатног притиска, а потенцијално води у даљу радикализацију политичких односа и политичке ситуације", закључује Миливојевић.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи