Читај ми!

Додик: Неуспех преговора о Изборном закону показао где је проблем, он се не зове ни РС ни Додик

Српски члан председништва Босне и Херцеговине и председник СНСД-а Милорад Додик каже да је неуспех преговора о измени Изборног закона у БиХ, који су вођени између бошњачких и хрватских партија, недвисмислено показао где лежи проблем у тој земљи, и да се тај проблем не зове Република Српска или Милорад Додик. Очекује да ће се наставити период политичке нестабилности, јер један од три конститутивна народа, у овом случају хрватски, није задовољан својом позицијом и осећа се понижено.

Милорад Додик је, коментаришући неуспех преговора лидера странака из Федерације БиХ о изменама изборног законодавства, рекао да таквом исходу преговора може да се радује само хрватски члан Председништва Жељко Комшић, "наивно верујући да његов концепт изборне преваре има будућност".

Лидер СНСД-а је нагласио да су преговори о изменама Изборног закона вођени посредством представника бриселске и америчке администрације, што није било довољно да се заврше успехом.

"То је, такође, важна порука домаћим политичким актерима, али и међународним посредницима да је једини прави договор у БиХ онај који се постигне самостално од оних који имају изборни легитимитет. Питање је како би и ови преговори завршили да једна страна, мислим на муслиманску, и мислим конкретно на Бакира Изетбеговића, није упорно рачунала управо на спољашње актере", рекао је Додик за Срну.

Указао је да ће се непостизањем договора о измени Изборног закона у БиХ наставити период политичке нестабилности, јер један од три конститутивна народа, у овом случају хрватски, није задовољан својом позицијом и осећа се понижено.

"Проблем једног народа, што сам говорио и раније, проблем је сва три", нагласио је Милорад Додик.

Четири дана преговора

Разговори о изменама изборног законодавства у БиХ, уз посредство представника међународне заједнице, вођени су четири дана између бошњачких и хрватских партија у згради Делегације Европске уније у Сарајеву.

Председник Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине Драган Човић рекао је да нема услова да буду организовани избори и да му је жао због исхода преговора, јер је тиме "највише изгубила БиХ".

Човић је појаснио да је јуче пет од шест странака прихватило модел који решава све проблеме које су имали, па чак и онај о функционисању Федерације БиХ, али да је онда "проблематизовала Странка демократске акције (СДА)".

Председник Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудин Радончић рекао је да ће се последице пропалих преговора, вероватно, осетити за два, четири или шест месеци када се буду одржавали избори.

Нагласио је да не значи да се неко треба бојати рата или било какве војне ескалације, али ће сигурно порасти политичке тензије, које су и сада велике.

Председник СДА Бакир Изетбеговић је без изјаве за новинаре напустио састанак.

Амбасадор САД Мајкл Марфи изјавио је да блокаде предуго постоје у Федерацији БиХ, док је директорка за Западни Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст истакла да су исцрпљене све могућности страних медијатора, те да је сада све на домаћим званичницима.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи