Читај ми!

Саљи Бериша, ђоном у демократију

Некадашњи премијер и председник Албаније, Саљи Бериша, предводио је групу присталица које су развалиле улаз у седиште демократа у Тирани у покушају да преузму контролу над највећом опозиционом странком у тој држави.

Један од Беришиних присталица ногом је развалио улазна врата, након чега су некадашњи лидер странке и још неколико особа ушли у просторију у којој албанске демократе држе конференције за новинаре.

Бериша је одмах затим упозорио главног ривала, Љујзима Башу, да "и не помишља да не поштује" одлуку демократа, које су на контроверзном референдуму сменили Башу са чела партије.

Некадашњи албански премијер је акцију преузимања Демократске партије покренуо након што су га Сједињене Америчке Државе уврстиле на "црну листу" због корупције и подривања институција у Албанији.

Саљи Бериша, који је пре десетак година био један од миљеника администрација у Вашингтону, бесно је након одлуке Стејт департмента најавио да ће, пред француским судом, тужити државног секретара Ентонија Блинкена за клевету.

Свега дан раније, Беришине присталице су у Тирани протестовале због посете српског председника Александра Вучића и иницијативе "Отворени Балкан". Том приликом су покушали да запале заставу Србије.

У немогућности да озбиљније науди Сједињеним Државама, Бериша се окренуо унутрашњој политици, па је средином децембра окупио присталице унутар Демократске партије и сменио Љујзима Башу, који је, заузврат, из партије избацио чланове који су присуствовали скупштини коју је сазвао његов ривал.

Хаос у редовима највеће албанске опозиционе странке настављен је и после упада Беришиних присталица у седиште партије, јер је неколико просторија даље, Баша одржао састанак са својим присталицама.

Осим присталица Башине струје, у том делу зграде било је присутно и неколико телохранитеља.

Баша је ривала оптужио да је у просторије странке упао уз помоћ чланова породице и криминалаца за којима је у Великој Британији расписана потерница.

"То нас неће одвратити од борбе за народ", рекао је Баша.

"Нашу револуцију ништа не може зауставити", одговорио је Бериша.

Од појаве Едија Раме на албанској политичкој сцени, демократе су три пута заредом поражене на парламентарним изборима.

После серије Беришиних политичких испада, Стејт департмент је оценио да реторика бившег албанског премијера показује да жели да заштити себе, чланове породице и политичке савезнике на штету независних истрага и борбе против корупције.

Осим Саљија Берише, овим актом улазак у САД забрањен је његовој супрузи Љири Бериша, сину Шкељзену и ћерки Аргити Бериши Малтези.

Бериша је, такође, оптужио Блинкена да је "без упозорења и на неочекиван, скандалозан начин изнео лажне оптужбе".

Некадашњи председник и премијер Албаније је рекао и да "не постоји особа у Албанији и ван ње која га може повезати са било каквом корупцијом".

Саљи Бериша је био албански премијер током потпуног распада државе 1997. године, који је уследио после пропасти пирамидалних штедионица и анархије која је настала пошто је из војних арсенала похарано око 700.000 комада оружја и око милијарду метака.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи