Историјски тренутак за Македонију

Укидање виза, историјски је тренутак на који се чекало две деценије, рекао премијер Македоније Никола Груевски. У центру Скопља одржан скуп поводом ступања на снагу визне либерализације, којем су присуствовали македонски званичници.

Македонски премијер Никола Груевски изјавио је да је укидање виза, историјски тренутак на који се чекало две деценије.

"Дошао је дан када ће македонски грађани моћи да путују без виза. Они који имају биометријски пасош кретаће се слободно као и сви други европски грађани", рекао је Груевски на заједничкој конференцији за новинаре са словеначким европарламентарцима Зораном Талером и Тањом Фајон.

Груевски је захвалио на подршци словеначким посланицима у Европском парламенту и додао да постоји могућност да Скопље посети словеначки премијер Борут Пахор, уколико буде успео да уклопи посету са обавезама на самиту у Копенхагену.

Фајонова, која је и известилац Европског парламента, казала је да је Македонија заиста заслужила либерализацију визног режима, док је Талер нагласио да је Македонија прва земља региона која је испунила потребне критеријуме за добијање либерализације.

У центру Скопља на Тргу Македонија одржан је скуп поводом ступања на снагу визне либерализације, којем су присуствовалиу македоснки званичници.

На концерту су учествовали Здравко Чолић и британски бенд "Фетбој слим".

На тргу је постављен и електронски сат, који је ових дана одбројавао време до визног ослобађања. Мишљење грађана о свему што се догађа је различито. Од оних који сматрају да је влада омогућила да се може путовати без виза до оних који мисле да је "Здравко Чолић позван да би се окупио народ, јер би иначе на слављу били присутни само чланови владе са породицама".

У прослави поводом укидања виза су се укључили и други градови у Македонији, а они који то не раде, организују превоз до Скопља.

У оквиру обележавања визне либерализације, данас ће око 150 грађана, имати једнодневни излет до Париза, а њихови водичи ће бити вицепремијер за евроинтеграције Васко Наумовски и министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска.

У авиону ће бити 100 грађана чија су имена извучена у наградној игри у организацији владе, 20 студената и двадесетак новинара. У влади кажу да је овај лет у њиховој организацији, али да су паре за то обезеђене од спонзора и да се не ради о буџетским средствима.

Иванов и Парванов обележили нови почетак

Македонски преседник Ђорђе Иванов и његов бугарски колега Георги Прванов обележили су јутрос симболичним подизањем рампе на граничном прелазу Деве Барир почетак визне либерализације за грађане Македоније.

Оба преседника поздравила су визну либерализацију, наводећи да ће она допринети, између осталог, и бољој сарадњи Македоније и Бугарске.

"Падом шенгенског зида руше се коначно баријере, а симболично се руше и менталне рампе које су постојале између нас. Ми гледамо на наш регион као на део Европе и њеног духа", изјавио је Иванов.

Додао је да сматра да ће сада бити превазиђена и нека отворена питања из прошлости, која су оптерећивала односе Македоније и Бугарске. Прванов је навео да ће укидањем виза доћи до веће комуникације између грађана две земље.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи