Пет осумњичених за масакр у Груборима

Хрватска полиција саопштила да је пет људи осумњичено за злочин у селу Грубори, код Книна, када је убијено пет Срба цивила, а запаљено више кућа. Истрагом обухваћено 17 лица, међу којима и пет акитивних припадника МУП-а.

За масакр пет српских цивила и паљење 20 кућа у селу Грубори код Книна, 25. августа 1995. године, осумњичено је пет особа, саопштила је хрватска полиција, додајући да ће се криминалистичко истраживање тог ратног злочина наставити како би се утврдили и други могући починиоци.

Осумњичени за то кривично дело ће, како се наводи, бити приведени у Истражни центар Жупанијског суда у Загребу.

Криминалистичким истраживањем је утврђено да постоји сумња да су, при претраживању у Груборима, тројица осумњичених бивших полицијских специјалаца ватреним оружјем усмртили пет особа српске националности, а након тога су запалили већину стамбених и економских објеката.

Након претраге, сва тројица осумњичених су, заједно са својим непосредним командиром на терену, четвртим осумњиченим, усмено информисали руководиоца да је акција протекла без инцидената.

Како наводи полиција, о томе је обавештен је и штаб акције и тадашњи помоћник команданта штаба - пети осумњичени, за кога се сумња да није предузео мере да се утврди чињенично стање о догађају у Груборима, у коме су учествовали припадници специјалне полиције.

Представници УН открили масакр

Прве информације о масакру саопштили су представници УН, који су се критичног дана налазили у рејону села, па чек и сликали специјалце како излазе из села.

Пети осумњичени је омогућио да 26. августа 1995. осумњичени учествују у акцији претраживања терена у месту Рамљанима, где су, такође, паљени цивилни објекти.

Он је, истовремено, предузимао и радње којима је помагао у прикривању трагова кривичног дела, као и спречавању процесуирања починилаца кривичних дела у Груборима, наводи се у полицијском саопштењу.

Полиција је јуче известила да је истрагом злочина у селу Грубори обухваћено 17 лица, међу којима и пет активних припадника МУП-а.

Осим Жељка Сачића, бившег заменика Младена Маркача, који је командандовао хрватском специјалном полицијом, ухапшен је и Фрањо Дрље, који је био командир групе специјалаца у Груборима.

Ухапшени су и Божидар Крајина, један од командира групе специјалаца из Лучког, који су учествовали у чишћењу терена у долини Плавног, Берислав Гарић који је, као и Дрље, још активни припадник МУП-а, као и пензионисани Берислав Бенета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи