Петрач остаје у затвору

Комисија председника Хрватске за помиловања одбила молбу Хрвоја Петрача. Контроверзни тајкун остаје у затвору, где служи јединствену казну од 7,5 година.

Хрвоје Петрач, контроверзни хрватски тајкун, осуђен на 6 година затвора због отмице сина генерала Загорца и 1,5 годину због изнуде од једног предузетника, остаје у затвору у Пули.

Комисија председника Хрватске Стјепана Месића одбила је Петрачеву молбу за помиловање. Коначну одлуку донеће сам председник Месић до среде, уочи Божића по јулијанском календару, када се, по традицији, објављује председнички декрет о помиловањима осуђеника.

Тешко је очекивати, пишу хрватски медији, да ће одлука председника Месића бити другачија, јер је он већ најавио да ће по питању Петрачеве молбе поступити према предлогу Комисије, наглашавајући да би сваки другачији поступак био одступање од правила.

Помиловање Петрача би "Месићу могло бити уписано у велике политичке промашаје који би обележили крај његова другог мандата и на неки начин потврдили сумње оних који годинама тврде да Месић има обавезе према Петрачу, јер му је финансирао прву кампању", пише портал вечерњи.хр

Пут једног Хрвоја до тајкуна, па до казамата у Пули

Хрвоје Петрач у затвору у Пули служи јединствену казну затвора од седам и по година, због подстицања на отмицу малолетног сина генерала Владимира Загорца и због изнуде од предузетника из Новог Марофа Мирослава Маткуна.

Петрач се почетком деведесетих година обогатио "извозећи камионима" некадашње динаре у БиХ, где их је мењао у конвертибилну валуту. Убрзо оснива низ фирми, међу којима и "Каптол групу", у чијем саставу је била и позната "Каптол банка", коју је основао Дејан Кошутић, унук Фрање Туђмана. По процени хрватских порезника, Петрач је "тежак" око 23,5 милиона евра.

Мада је и раније био помињан у неким криминалним аферама, Хрвоје Петач је дошао у жижу интресовања правосудних органа поводом отмице сина генерала Владимира Загорца, с којим је био у тесним пословним и пријатељским везама.

Загорац, геодета по стуци, "прославио се" пред сукобе у Хрватској набављајући муницију за стрељану, власништво другог Туђмановог унука, Синише Кошутића. Из рата је изашао са чином генерала, али је убрзо нестао са хрватске сцене, а са њим и дијаманти, које је Хрватска чувала за "тешке дане", вредни више милиона долара. Генерал, већ "успешни" бизнисмен у Аустрији, ухапшен је у Бечу и испоручен Хрватској, где је осуђен на дугогодишњи затвор.

У току судског процеца, киднапован му је син, а у отмицу је био умешан и Хрвоје Петрач. Медији су у то време спекулисали да је ослобађање отетог детета била цена да у истрази Загорац не открије пуну истину и сва имена.

У току служења затворске казне, Петрача је полиција испитивала и у вези са убиством Иване Ходак, за шта га је индиректно оптужио отац убијене, Звонимир Ходак, иначе адвокат генерала Загорца. 

Хрвоје Петрач помињан је често и у вези са обеглим хрватским генералом и хашким оптужеником Антом Готовином. У току потраге за Готовином, због сумње у Петрачеве умешаност у финансирање његовог бекства, хрватска Влада је Петрачевом казину "Вега" одузела концесију за приређивање игара на срећу.

Контроверзни хрватски тајкун помињан је и у току суђења Милораду Улемеку Легији. Према неким наводима, Петрач је помагао Легији од почетка бекства, па све док се није предао истражним органима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи